Otvorena izložba “Mi verujemo u medicinu” 1Foto: Una Miletić

Vakcine i vakcinacija jedino mogu da nam donesu spas u ovim vremenima kada je zdravstvena kriza zahvatila čitav svet, rešili smo da ovom izložbom ukažemo na poverenje u medicinu, farmaciju, naučna dostignuća – kazala je Nada Milovanović Ivančić, domaćin izložbe „Mi verujemo u medicinu“ koja je otvorena u saradnji sa galerijom X vitamin u Vasinoj ulici u Beogradu. 

Ona je dodala da „medicina, farmacija i umetnost imaju  zajedničku osobinu, a to je da se sve tri oblasti bave poboljšanjem kvaliteta života ljudi“.

„Zadatak je angažovanih umetnika da postavljaju nova pitanja i preispituju nove relacije kako bi ljudska svest evoluirala. U ovom konkretnom delu preispitao sam relaciju religije i tehnologije, odnosno medicine. Čovek kada je bolestan obraća se podsvesno Bogu, a tehnologija je neka nova religija, gde nam egzaktne stvari mogu pomoći sa sigurnošću, i za koje nam nije potrebno verovanje u mitove“, kazao je za Danas umetnik Milorad Mića Stajčić. 

Otvorena izložba “Mi verujemo u medicinu” 2
Foto: Una Miletić

Pored Stajčićevih radova iz serije „I belive in medicine“ – toplomera u religioznom simbolu krsta, postavljeni su i radovi umetnice Maje Rakočević Cvijanov – skulpture boginje Higije, zaštitnice zdravlja i higijene. Potom ulje na platnu Pure i ideal umetnice Tijane Radenković i slike iz serije Garden od Eden umetnika Nikole Markovića.

Ksenija Marinković iz galerije X vitamin povodom saradnje za zajedničku postavku izložbe kazala je da je prethodna godina trebala da nas pouči na zajedničke inicijative i usmeri pažnju na dobre stvari koje mogu da doprinesu boljitku i prevazilaženju ovog perioda.

Okupljeni na večerašnjoj izložbi želeli su da se zahvale zdravstvenim radnicima što su u protekloj godini uložili napor da stabilizuju situaciju u kojoj se našao svet pogođen korona virusom. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari