Izložba ojca, Novi PazarFotografija: M. J.

Muzej „Ras“ u Novom Pazaru sinoć je organizovao svečanu izložbu prikaza ojca povodom upisa ovog starog zanata u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

Etnolog ove kulturne ustanove Muradija Kahrović Jerebičanin istakla je da se tehnika ojca godinama čuva od zaborava i da im je cilj bio da se mladi uključe u razne projekte kako bi upoznali ovu staru rukotvorinu i sačuvali je od zaborava.

„Mi smo 2017. godine uz podršku Ministarstva kulture realizovali projekat ‘Tradicionalna izrada ojca na bošnjačkoj nošnji’, a u projektu su učestvovale po tri učenice iz svih srednjih škola u Novom Pazaru. Da bi i van našeg grada prikazali značaj ove tehnike, 2019. snimali smo dokumentarni film ‘Igre ojca na bošnjačkoj nošnji’, gde smo publici predstavili tri najbitnije tehnike izrade ojca“, rekla je Muradija Kahrović Jerebičanin.

Direktor muzeja „Ras“, Fuad Baćićanin kazao je da je upis ojca u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije jedan veliki uspeh ne samo za ovu ustanovu, već i za sve njihove saradnike koji su im pomogli u tome.

„Elemnt ojce upisan je na predlog našeg muzeja, zahvaljujući brojnim aktivnostima u cilju prezentovanja ove stare tehnike. Svi mi sa ovih prostora znamo šta je ojca, ona je ukrašavala nošnju naših majki i nana, ali je bitno da ona i danas živi i izvan Novog Pazara. Na ovome nećemo stati i već imamo u planu novi element naše kulturne baštine koji bi trebalo upisati“, rekao je Fuad Baćićanin.

Posetioci izložbe mogli su da vide ručno izrađene detalje na svečanim košuljama i šamijama, ali i na modernim odevnim predmetima jer su ojce uključene i u savremeni deo kulture, a rukotvorine su udruženja žena „Pazarski bazar rukotvorina“, kao i mnogih drugih, a neke su stare i preko sto godina.

Izložba će biti otvorena do kraja aprila.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari