Otvorena izložba "Raška od praistorije do kasnog srednjeg veka" 1Foto: S. Vulović

U Galeriji Narodnog muzeja Kraljeva otvorena je izložba „Raška od praistorije do kasnog srednjeg veka“ čiji su autori arheolog Tatjana Mihailović, muzejski savetnik Narodnog muzeja Kraljevo, istoričari umetnosti Branka Gugolj i Sonja Milićević, kustos Galerije Centra za kulturu „Gradac“.

Ova izložba deo je višegodišnjeg projekta Centra za kulturu „Gradac“ iz Raške pod nazivom„Upoznaj naš grad“. To je, treća u nizu izložbi u okviru ovog projekta, a ona i dve predhodne imaju za cilj da prezentuju najstarije nasleđe ovog prostora.

Pozdravljajući prisutne na otvaranju Tatjana Mihailović je, govoreći o samoj izložbi, rekla da ona obuhvata period praistorije, od neolita preko metalnih doba, do antičke prošlosti, kada je rimska država na ovim prostorima organizovala svoju upravu nad ibarskim rudnicima srebra. U srednjem veku, kada je formirana srpska država, čije srednjovekovno ime grad Raška nosi i čuva u izvornoj formi, ova oblast se tokom XIII veka našla u središtu njene teritorije, između arhiepiskopije u Žiči i prestoničkog grada Rasa, uzdižući svoju ekonomsku moć srebrom Kopaonika.

Izložba je realizovana uz podršku Narodnog muzeja Kraljevo, koji je nadležan za teritoriju Raške i iz čije Arheološke zbirke je izložen deo reprezentativnog materijala ove oblasti. Fotodokumentacijom izložbu je podržao i Zavod za zaštitu spomenika Kraljevo.

Izložba je povezana u antičkom delu sa izložbom „Ispričaću ti priču…“ Arheološkog muzeja Zadar, otvorenom u Narodnom muzeju Kraljeva u četvrtak 6. decembra, tako da publika ima priliku da vidi rekonstrukciju najbogatijeg groba sa nekropole Lanište u Korlaću kod Baljevca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari