Otvorena izložba "Supstrati" 1Foto: saša Vatković

U okviru inicijative Otvoreni Balkan u Kulturnom centru Srbije u Parizu sinoć je otvorena izložba „Supstrati“ koja predstavlja zajednički projekat tri umetnika iz Srbije, Albanije i Severne Makedonije, saopšteno je iz Ministrastva kulture.

Izložbu, kustoskinje Klaudije Pecold, osnivača „Curating Evolution“, otvorile su potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković, kao i ministarke kulture Severne Makedonije i Albanije Bisera Kostadinovska Stojčevska i Elva Margariti.

Gojković je tom prilikom istakla da izložena dela ove postavke, koja je spojila umetnike iz Srbije, Albanije i Severne Makedonije, najbolje svedoče o velikom umetničkom potencijalu tri zemlje, kao i o mogućnostima koje otvara autentična regionalna inicijativa „Otvoreni Balkan“.

„Večerašnji događaj iznova potvrđuje univerzalni značaj kulture i njenu ključnu ulogu u povezivanju pojedinaca, naroda i država. Uvek sam bila duboko uverena da se upravo u umetnosti najbolje ocrtavaju obrisi naše zajedničke i isprepletane istorije i fragmenti kulturnih obrazaca koji se prožimaju i obogaćuju jedni druge“, rekla je Gojković naglašavajući da kultura uvek najrečitije govori i o prirodi i pejzažima koji nas okružuju, našim karakterima, strepnjama, nadama i veri u bolje sutra.

Ona je navela da otvaranje izložbe „Supstrati“ praktično na delu pokazuje da kultura ne poznaje granice, ne robuje predrasudama i lako savladava sve barijere.
Gojković je podsetila da je početkom septembra 2022. godine potpisan Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti filma i audio-vizuelnih delatnosti na Zapadnom Balkanu a da je krajem istog meseca prošle godine, potpisan i Protokol o saradnji tri nacionalna pozorišta, pod nazivom Teatar Otvoreni Balkan – platforma o saradnji Srbije, Albanije i Severne Makedonije u oblasti pozorišta, drame, opere i baleta.

Kruna dosadašnje saradnje, kako je naglasila, svakako su nedavni nastupi Beogradske filharmonije u Beogradu, Tirani i Skoplju, pod dirigentskom palicom čuvenog Zubina Mehte, koncerti koji su s punim pravom proglašeni za muzički događaj sezone u našem regionu.

„Ova izložba nastavlja putem koji smo nas tri ministarke zacrtale u Ohridu, potpisivanjem Memoranduma o razumevanju u oblasti kulturne saradnje na Zapadnom Balkanu. U prilog tome govori i činjenica da je od inicijalne ideje do ostvarenja ovog izuzetno složenog projekta, prošlo tek par meseci“, dodala je Maja Gojković, navodi se u saopštenju  Ministrstva kultrure.

Izložbom „Supstrati“ Kulturni centar Srbije u Parizu najavljuje sezonu Otvorenog Balkana koja će se održati tokom 2024. godine. Izložba obuhvata nove projekte Nine Zeljković (Republika Srbija), Kristine Pulejkove (Severna Makedonija) i Drijanta Zenelija (Albanija) koji potiču i nastavljaju da funkcionišu na lokalitetima u sve tri zemlje.

Fokusirajući se na savremenu umetnost kao platformu za osvešćivanje i transformaciju prirodne i kulturne baštine, projekat „Supstrati“ ističe suštinske veze koje postoje između Srbije, Albanije i Severne Makedonije, tri zemlje koje trenutno učestvuju u projektu Otvoreni Balkan i poziva na ponovno povezivanje sa zajedničkim geofizičkim osnovama, zajedničkim ritualima i imaginarijumima koji ih povezuju.

Tri istaknuta savremena umetnika iz regiona predstavljaju svoje radove nastale na temeljima njihovih umetničkih istraživanja u Srbiji, Albaniji i Severnoj Makedoniji. Publika će moći da poseti izložbu do 12. avgusta 2023. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari