Otvorena izložba „To be or to click” u Galeriji „Mostovi Balkana” u Kragujevcu 1Foto: Galerija Mostovi Balkana

Sinoć je u kragujevačkoj Gradskoj galeriji „Mostovi Balkana” otvorena izložba antinomijskih asamblaža Dušana Todorovića pod nazivom „To be or to click”. Izložba je otvorena do 23. januara 2022. godine.

„Pogledom unazad se okrećemo prošlosti i analizom rezultata sagledavamo postignuto. Retrospekcijom, uočavamo kvalitet proteklih vremena na iskustvima istorijske distance. Dužina vremenskog perioda koji sagledavamo uslovljava uočavanje većih promena u sistemima shvatanja sveta. Duže vremenske periode karakterišu vidljivije promene, koje najočitije sagledvamo kroz nauku i umetnost. Promene u nauci potvrđuju egzaktni dokazi i napredak u meterijalnom svetu, a umetnost sadrži duhovnu dimenziju; kreativnost, imaginaciju i prekogniciju. Nauka i umetnost na taj način postižu ravnotežu i daju punu sadržajnost životu” najavio je autor svoju postavku.

Njegov umetnički rad inspirisan je postulatima vremena i funkcionisanjem računara koji se nezajažnjivo hrani pitanjima i odgovorima, odnosno ogromnom količinom informacija, za koje naivno verujemo da su naša svojina, a u suštini, kada računar nije u stanju da nam ih pruži, praktično bivamo suočeni s ogromnom prazninom u sopstvenom znanju. Zato na većini računarske opreme stoji upozorenje: „This machine has no brain, use your own!”, podseća Todorović.

Živimo u kompulsivnim vremenima ekrana i informacija!

Savremena tehnologija ubrzala je sve procese života.

Naša znanja se smanjuju, a odgovore na sva pitanja pronalazimo u ekranu.

Virtualna stvarnost nas vodi izvan opipljivog.

U mentalnom mikseru pomešani su prošlost, sadašnjost i budućnost.

Informacije vladaju nama, kaže umetnik.

Dušan Todorović rođen je u Kragujevcu 1945.godine. Nakon diplomiranja na ALU, 1972 u Beogradu, magistrirao je na istoj Akademiji 1974.godine. Od 1976. godine do 1981. bio je zaposlen na Akademiji umetnosti u Novom Sadu kao asistent. Dobitnik je stipendije države Danske kao i svih značajnih domaćih stipendija u oblasti likovnih umetnosti.

Svoja dela izlagao je u mnogim gradovima širom sveta. Da bi transparentno izrazio svoj umetnički stav Todorović je ušao u proces reciklaže, redimejda i redizajna u nameri da preko vizuelnih poruka bude učesnik u promenama savremene svesti. Poslednjih godina umetnički istražuje svet muldimedija usmeravajući se na UV-svetlo i audio-vizuelne efekte u tematskom okviru novih tehnoloških sistema elektronske komunikacije.

Više tekstova iz ovog grada pročitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari