Otvoreni 36. Nušićevi dani 1Otvaranje Nušićevih dana Foto: Podunavlje.info

Selektor „Nušićevih dana“, dramski pisac i reditelj Bratislav Petković otvorio je 36. Pozorišni festival, koji prvi put od nastanka 1984. u takmičarskom delu programa nema Nušićevih komada, osim dve predstave koje su „na tragu Nušića“, a novina je i da je od ove godine ukinuta Nušićeva nagrada za najbolju predstavu u celini po oceni stručnog žirija.

„To je nekako čin poštovanja prema vama, jer za 36 godina vi ste se zaista odškolovali u jednu od najboljih publika. Čak, smatram da ste bolji nego beogradska publika. Po meni, ovo je najdemokratskiji način da se izabere najbolja predstava“, rekao je pored ostalog Petković otvarajući pozorišni festival .

Petković je, podsetimo, bio savetnik za kulturu vicepremijera Aleksandra Vučića i ranije ministar kulture i informisanja (od juna 2012. do jula 2013. godine), a član je Srpske napredne stranke od 2010.

Prethodno su, u okviru otvaranja festivala, položeni venci na spomenik Branislavu NUšiću (članice Gradskog veća za kulturu I iobrazovanje, učenice OŠ „Branislav Nušić“, predstavnice Kola srpskih sestara I Centra za kulturu Smederevo), a u Galeriji Centra za kulturu je otvorena izložba Scenski zapisi, Milice Bajić Đurov, scenografa I profesora na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Posle Petkovićevog obraćanja izvedena je predstava „Ničiji sin“, crnohumorni psihološki triler darovitog hrvatskog dramatičara i kompozitora mlađe generacije, Mate Matišića I u režiji Marka Misirače.

U osnovi, to je porodična drama u kojoj se polako otkrivaju sablasti iz nedavne prošlosti, perioda Domovinskog rata devedesetih godina. Središnji lik je veteran Ivan, a u život čoveka za kog veruje da mu je otac – univerzitetskog profesora, bivšeg političkog zatvorenika i novokomponovanog političara Izidora Barića, naprasno i ucenjivački upada njegov nekadašnji zatvorski čuvar, Srbin Simo.

Posle izvođenja, smederevska publika je ocenila prvu takmičarsku predstavu.

Najbolje glumačko ostvarenje, prema mišljenju publike, pripalo je Vladanu Miliću za ulogu Ivana, sina i ratnog veterana u invalidskim kolicima.

Naredne takmičarske večeri, odnosno večeras, nastupaju glumci Narodnog pozorišta iz Beograda sa „Balkanskim špijunom“ Dušana Kovačevića, za koji režiju potpisuje Tatjana Mandić Rigonat. U subotu, 20. aprila, Puls teatar iz Lazarevca igra predstavu „Živi su, nije smešno“, komad inspirisan Nušićevim komedijama, u režiji Jovana Grujića. Festivalski deo se nastavlja 21. aprila komadom Nikolaja Koljade „Šuplji kamen“, u izvođenju Ustanove kulture „Vuk Karadžić“ iz Beograda, takođe u režiji Tatjane Mandić Rigonat. Poslednja predstava u festivalskoj konkurenciji je „Noćna straža” Fedora Šilija, u režiji Borisa Liješevića I sa glumačkom postavom Ateljea 212. Poslednje festivalsko veče 23. aprila je zapravo veče dodele nagrada, kada nastupa „Balkan novi pokret“, sa kabareom „Dobri čovek“ za koji je dramatizaciju uradila Vesna Stanković, a režiju Tamara Antonijević Spasić.

U okviru pratećeg programa, u Koncertnoj dvorani danas u 18 sati i 23 minuta zakazan je jedan od najzanimljivijih događaja u okviru čitavog festivala – promocija knjige o glumcu Slobodanu Bodi Ninkoviću „Slušaj sine ove velike reči“. O knjizi će govoriti autor Jovica Tišma, Lazar Džamić, pisac, Dragan Petrović Pele, glumac i jedan od likova u knjizi, naravno i Boda Ninković.

O knjizi pevaju i sviraju: Tri Frtalja Opsa – Braca, Nale, Acko, Nenad, Boda i Joca + prijatelji (deo orkestra „Svetlost“), prenosi Podunavlje.info.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari