Otvoreni Dani sprske kulture u Temišvaru 1Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

Pomoćnica ministra za informisanje i medije Slavica Trifunović ocenila je danas, prilikom otvaranja Dana srpske kulture u Temišvaru, da je ova manifestacija jedan od vidova očuvanja kulturnog identiteta i tradicije srpskog naroda u Rumuniji, saopšteno je iz tog Ministarstva.

Trifunović je navela da je jednako važno i predstavljanje stvalaštva Srbije i upoznavanje Srba u ovoj zemlji sa umetničkim dostignućima matične zemlje.

Ona je podsetila da su čvrsti diplomatski odnosi, koji datiraju još od ranih godina 19. veka, savezništvo iz Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, aktivna ekonomska i vojna saradnja u novijem dobu „krasili odnose“ dve država.

„A kao poseban dokaz međusobnog uvažavanja i suživota naroda upravo je postojanje Saveza Srba u Rumuniji kao krovne organizacije Srba koji su autohtona etnička zajednica u ovom delu Evrope“, rekla je Trifunović.

Savez Srba u Rumuniji tradicionalno tokom novembra meseca organizuje Dane srpske kulture u Temišvaru, koje pored Ministarstva kulture i ifnormisanja, podržavaju Ministarstvo kulture Ruminije i Departman za međuetične odnose vlade Rumunije.

Do 29. novembra u Temišvaru će biti organizove projekcije filmova, likovne i dokumentarne izložbe, književne večeri, koncerti narodne i duhovne muzike, kao i pozorišne predstave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari