Ciklus predstavljanja svog stvaralaštva na 28. festivalu Grad teatar Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada započelo je izvođenjem komične opere u dva čina „Seviljski berberin“.

Jedno od najizvođenijih dela Đoakina Rosinija, u režiji Ivana Klemenca (po libretu koji je prema istoimenoj komediji Bomaršea napisao Čezare Sterbini, a preveo ga je Velimir Živojinović Masuka), pod dirigentskom palicom Aleksandra Kojića, i sa prvacima opere ove kuće u glavnim rolama, oduševilo je prepuno gledalište. Vasa Stajkić u liku Figara berberina, Jelena Končar kao Rozina, Nebojša Babić kao Bartolo, doktor medicine, Saša Štulić u liku Grofa Almavive…, orkestar i muški hor Opere zajedno sa dirigentom Kojićem, podigli su publiku na noge i ispraćeni su ovacijama. Tako se ovo gostovanje SNP-a, kuće sa kojom Grad teatar ima višegodišnju, obostrano vrednu saradnju, s pravom pokazalo kao festivalski događaj:

– Stigli smo u Budvu sa tri predstave – pored opere „Seviljski berberin“ na programu je naša koprodukcija sa Gradom teatrom iz 2012, Goldonijev „Sluga dvaju gospodara“, u režiji Borisa Liješevića, i balet „Jagode i šampanjac“, tako da ćemo se ovog leta predstaviti sa sva tri umetnička segmenta naše kuće, što nije jednostavno – kaže Aleksandar Milosavljević, upravnik SNP-a.

– Najlakše nam je da putujemo sa malim dramskim predstavama, pogotovu u ovo vreme ekonomske krize u čitavom regionu, ali Grad teatar je ipak upriličio mogućnost da na festival dođe i opera, i da se predstavimo na najbolji mogući način. Podsećam da je pre više od deset godina na Gradu teatru gostovala naša opera sa tri predstave, ali to je bilo u onim vremenima kada smo mislili da smo dotakli dno, a koja se danas, kada je reč o kulturi, pokazuju kao zlatna, uprkos tome što smo dotakli to civilizacijsko dno. Naravno, naša drama je ovde mnogo češće gost, ta saradnja je rezultirala i nekolikim zajedničkim produkcijama, i mislim da se to „pozlatilo“ i Gradu teatru, i nama – ističe Milosavljević, podsećajući da je prošlog leta ovde gostovao „Odisej“, drama Gorana Stefanovskog, u režiji Aleksandra Popovskog, najveća regionalna pozorišna koprodukcija u kojoj su učestvovali SNP iz Novog Sada, Kazalište Ulysses sa Briona, Atelje 212 iz Beograda, zagrebačko kazalište „Gavela“, Teatar „Navigator“ iz Skoplja, SNG iz Maribora i Sterijino pozorje.

Po rečima prvaka opera Vase Stajkića, Jelene Končar, Nebojše Babića i dirigenta Aleksandra Kojića, gostovanje u Budvi je i prvo ambijentalno izvođenje „Seviljskog berberina“:

– Mnogo je, naravno, teže nastupati na otvorenom prostoru. Bilo je raznih bojazni – da nam se glasovi neće dovoljno čuti, da muzika neće moći da dođe do izražaja, da će se mešati neki drugi zvuci, ali sve je na kraju ispalo odlično. Iznenađeni smo tako dobrom reakcijom publike, mada je „Seviljski berberin“ i u Novom Sadu hit predstava, iako je premijera bila pre tri godine. Gostovanja, međutim, iznova vrednuju šta ste uradili – kaže Vasa Stajkić.

Kako ističe Kojić, za gostovanje u Budvi malo su smanjeni orkestar i scena, ali to nije bitno uticalo na kvalitet izvođenja „Seviljskog berberina“, koji je bio i najpogodniji, jer nije prevelik:

– Prvi put sam na festivalu Grad teatar, i iskreno sam dirnut prijemom publike, koja je aplauzom ili smehom savršeno precizno reagovala na naše izvođenje – kaže dirigent Aleksandar Kojić.

Mali mi je ovaj grob

Ovogodišnji festival Grad teatar dovodi večeras pred svoju publiku još jedan značajan dramski projekat, za koji su karte rasprodate nekoliko dana unapred – predstavu „Mali mi je ovaj grob“ po drami Biljane Srbljanović, u režiji Dina Mustafića. U nedelju, 6. jula, na programu je balet „Šampanjac i jagode“, u koreografiji Rosane Hribar i Gregora Lušteka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari