Ovacije za Filharmoniju u Budimpešti 1Foto: Beogradska filharmonija

Posle 36 godina, Beogradska filharmonija se vratila u Budimpeštu i doživela veliki uspeh nakon koncerta održanog u čuvenoj Palati umetnosti (MUPA).

Za nastup našeg orkestra, pod upravom dirigenta Fabrisa Bolona zajedno sa violinistom Krištofom Boratijem, vladalo je ogromno interesovanje tako da su ulaznice za ovaj koncert bile rasprodate.
Da su uigran tim koji se dobro poznaje i odlično sarađuje, dirigent Bolon i Beogradska filharmonija dokazali su i ovom prilikom, na svom prvom zajedničkom gostovanju van zemlje.

„Veoma sam zadovoljan nastupom koji smo upravo održali, postigli smo veliki uspeh. Beogradska filharmonija je opravdala poziv i dokazala da spada u red najkvalitetnijih evropskih orkestara. Fantastična energija koja je njen zaštitni znak oduševila je znalačku publiku MUPE – koja je veoma važno muzičko mesto“, izjavio je Fabris Bolon, dirigent raskošne karijere, u međunarodnim muzičkim krugovima jednako slavan na polјu opere i u domenu simfonijske muzike. Beogradska filharmonija je više od 1600 ljudi u prestižnoj MUPI, najpre upoznala sa srpskim muzičkim stvaralaštvom kroz ritam Sedam balkanskih igara za orkestar Marka Tajčevića. Okretne i do detalja iznijansirane, s merom oblikovane i nacionalno obojene Balkanske igre zadivile su mađarsku publiku.

Violinista mlađe generacije Krištof Borati, uz pratnju orkestra Filharmonije izveo je virtuzni Prvi violinski koncert Paganinija i strasnog Ravelovog Ciganina. Kao zvezda u usponu, Krištof Borati je dokazao zbog čega je izabran za umetnika sezone MUPE. Raskošne i magične melodije “Žar ptice” Stravinskog krunisale su filharmonijski nastup u prestonici Mađarske. Orkestar je nagrađen ovacijama i pozvan na bis kada je izveo okretnu uvertiru “Ruslan i LJudmila” Glinke, a za sam kraj “Grlicu” iz “Ohridske legende” Stevana Hristića – svog osnivača i prvog šefa-dirigenta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari