Ovacije za "Kopeliju" 1

U potrazi za „ženom snova“ može se ponekad izgubiti razum: sa mnogo humora prezentovao je taj motiv Bavarski državni balet na premijeri baleta „Kopelija“, čiju koreografiju je radio Rolando Peti, a libreto je baziran na pripoveci E. T. A. Hofmana „Peskar“.

Na muziku Lea Deliba gledamo priču o životu Franca i Svanilde koji je profesor Kopelijus, oscilirajući između genijalnosti i ludila, okrenuo naglavačke.

Kopelijus je stvorio mehaničku lutku koja deluje do obmane realistično, a u koju će se Franc ubrzo zaljubiti, na nezadovoljstvo svoje verenice Svanilde. Ali ona će otkriti magiju svih obmana, sve će se dobro završiti, samo će stari profesor biti prinuđen da spozna da on ipak nije stvoren da sazda perfektnu ženu.

U glavnoj ulozi Svanilde je igrala Virina Topoi, Franca Denis Vijera, a dr Kopelijusa je igrao Luiđi Bonino. Ovaj balet odlikuje estetski efektna igra, čista zabava. Sa velikim temperamentom je dirigent Anton Grišanin akcentovao koloritnu muziku Lea Deliba.

Zvuci su asocirali na svet marioneta i olovnih vojnika, kao i igru devojčica u roze haljinicama. Sve je neodoljivo podsećalo na carstvo igračaka. Ova inscenacija je kroz nostalgično idealizovani svet fantazije vešto sjedinila stilske odlike bidermajera i frivolnost Mulen ruža.

Za preciznu i očaravajuću koreografiju oduševljena publika je dugim aplauzom nagradila protagoniste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari