Ovaj naučnofantastični roman decenijama odoleva uspešnoj ekranizaciji 1Foto: Universal Pictures / Christophel Collection / Profimedia

Kurt Vonegat je jedan od najvoljenijih književnih autora 20. veka i ne iznenađuje to što bi mnogi voleli da adaptiraju njegove radove, ali to i nije baš bilo uspešno do sada.

To je mahom zbog toga što su njegovi radovi toliko specifični da je pitanje kako bi mogli da budu uspešno ekranizovani a da ne izgube ništa od onog što im je najveća čar.

Sarkastična naracija koja je izmeštena kroz vreme i prostor, ponekad suptilni, a ponekad očigledni komentari na račun različitih tema, kao i neretko pripovedanje u prvom licu ono su što je u tom smislu problematično.

Jedan od njegovih najboljih romana ujedno bi bio i najteži za adaptaciju i zato ovo delo i dalje odoleva ekranizaciji.

U originalu se zove Cat’s Cradle, kod nas je prevedeno kao Svračje noge, a odavno privlači mnoge da ga adaptiraju, uključujući Leonarda Dikaprija i Nou Holija.

Ova postmoderna satira govori o smaku sveta koji je nastao smrzavanjem, nakon čega se istražuje izolovano društvo koje deluje kao da to na njega uopšte nije uticalo.

Vonegat se bavi temama odgovornosti, filozofije, religije kroz komičnu vizuru i mnogi veruju da ona nikada ne bi trebalo ni da bude adaptirana, jer ima nekih segmenata koji mogu da imaju efekat samo u pisanoj formi.

Delovi ovog romana adaptirani su u okviru filma Between Time and Timbuktu, koji je obuhvatao elemente nekoliko Vonegatovih romana, a potom kompanija Leonarda Dikaprija nije uspela da ode dalje od faze planiranja.

Poslednji u nizu je Noa Holi, tvorac serije Fargo, koji je želeo da napravi seriju, ali za sada nije u tome uspeo.

Izvor: Collider

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari