Ove naslove ne smete da propustite na Festivalu Autorskog Filma 1Izvor: 28. FAF Promo

Poslednji dani novembra i prvi decembra, (25.11 – 2.12) rezervisani su za ono najbolje iz prethodne godine iz domena filmova koji postavljaju ozbiljna pitanja, a ne očekuju lagane odgovore, nepodilaze publici i stvaraju jedinstvena iskustva. Festival autorskog filma i ove godine nudi neke sjajne i intrigantne naslove, a ovo su naše preporuke.

Duhovi Ostrva

Svaki novi film oskarovca Martina Mekdone je događaj, pa tako i novi film u kom se sreće sa starim znancima, Kolinom Ferelom i Brendonom Glisonom. Film otvara ovogodišnji festival. 25. novembra. Dva bliska druga dovedu svioje prijateljstvo u ćorsokak, kada jedan naglo prekine svaku vezu sa drugim, što će dovesti do alarmantnih posledica za obojicu.

Da li ste videli ovu ženu?

Čak dva reditelja stoje iza ovog naslova, Dušan Zorić i Matija Gluščević. Ovo je njihov dugometražni debi. Malo informacija o samoj radnji nam govori da se radi o jedinstvenom filmu. Kroz tri različita života, jedna sredovečna žena, koju tumači hrvatska glumica Ksenija Marinković, pokušava da iskoči iz svoje kože i postane neko drugi.

Joyland

Pakistanski film Saima Sadika vodi nas u univerzum radnika koji živi svojim mirnim životom, u ugovorenom braku, sve dok ne postane plesač – zamena za trans umetnicu, što će mu doneti nove radosti ali i probleme u životu.

Sveti pauk

Ali Abasi je stvorio hajp oko svog imena filmom “Border” od pre nekoliko godina, tako da se njegovo novo ostvarenje iščekivalo jako dugo. Film je zasnovan na istinitoj priči o “Paukovom ubici” Saidu Hanaeiju, koji je ubio 16 žena između 2000. i 2001. godine. Priča prati novinarku koja pokušava da istraži ubistva, ali i probleme modernog patrijarhalnog društva kao i prihvatanje ubice kao heroja.

Aftersun

Jedan od najhvaljenijih filmova godine dolazi iz Veliki Britanije. Šarlot Vels donosi priču o ćerki i ocu. Sofi se pomoću video snimaka sa letovanja od pre 20 godine konačno “upoznaje” sa ocem koga je tad (možda, a možda ne) poslednji put videla. Sad kad je starija, neke stvari više razume, a neke ne. U ulozi oca je trenutno najvrelija evropska filmska zvezda Pol Meskal.

Stric

Dva interesntna naslova dolaze iz Hrvatske. Pored “Sigurnog mjesta” Juraja Lerotića, na FAF stiže i “Stric” Andrije Mardešića i Daviad Kapaca (ponovo debi u tandemu). Kasne osamdesete, na Božić stiže stric iz Nemačke u posetu porodici. To je sve što želimo da znamo o filmu, i što želimo da vam kažemo, jer prvi komentari su da je film potpuno originalan i čudesan i kao ništa što ste videli na našim prostorima.

Intregalde

Reditelj Radu Munteanu smešta prtiču u šumu i unutrašnjost Rumunije, gde crveni krst nosi pomoć siromašnima. Jedno stajanje vozila u blatu u šumi, možda bi u nekoj drugoj kinematografiji označavao početak horor filma, ali kod Rumuna označava početak crne komedije koja izvodi na čistac sve probleme društva u prvi plan.

Kingdom: Egzodus

Lars Fon Trir, večiti provokator i jedan od najznačanjih autora u poslednjih 30 godina, oboleo je od Parkinsonove bolesti i rekao je da će se na neko vreme povući iz sveta filma. Tako da za neki naredni period, poslednja stvar koju ćemo gledati od njega je treća sezona njegove kultne mini serije “Kraljevstvo”. Ona će se u celini, od skoro 300 minuta prikazati na ovogodišnjem FAF-u. Mistična priča smeštena u bolnicu u Kopengahenu donosi nam priču punu horora ali i komedije, kako smo već navikli u prethodnim sezonama.

The Whale

Povratak Darena Arnofskog nakon nekoliko godina donosi i veliki kambek Brendobna Frejzera, nekad veoma popularnog holivudskog glumca koji je vremenom zastranio u B i C produkcijama loših filmova. Ovde tumači povučenog nastavnika engleskog koji pati od teške gojaznosti i pokušava da se ponovo poveže sa svojom otuđenom ćerkom tinejdžerkom, tražeći poslednju šansu za iskupljenje. Ovaj film zvanično će i zatvoriti festival 2. decembra.

 

Glavna lokacija Festivala autorskog filma biće mts Dvorana, dok će projekcije filmova biti održane i u Dvorani Kulturnog centra Beograda, Domu omladine Beograda, Bioskopu Fontana, Jugoslovenskoj kinoteci, Domu kulture „Studentski grad“ i bioskopu Cine Grand Rakovica. Ulaznice su u prodaji na blagajnama bioskopa u kojim se filmovi emituju kao i online preko veb sajta Ticket.rs. Sve ostale informacije potražite na sajtu faf.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari