Ovo društvo tretira srpsku poeziju sa nedovoljnom zahvalnošću 1Foto: Fonet/ Aleksandar Levajković

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević uručio je danas Jani Aleksić (za rukopis „Arijel anonim“) i Slađani Šimrak (za rukopis „Pozamanterija“) novoustanovljenu književnu nagradu „Novica Tadić“…

… dok je umesto trećeg dobitnika Ekrema Hamida (za rukopis „Eshaton“) priznanje primila Ana Marija Grbić. Svoje obraćanje ministar je započeo stihovima pesme „Moji noćni poslovi“ Novice Tadića, koja mu je, kako je rekao, „uz malo subjektivnosti“ omiljena. On je podsetio da je Ministarstvo pokrenulo inicijativu da se ustanovi ova nagrada.

„Želeli smo da damo dodatni impuls vrednovanju i svesti o značaju poezije u kulturi i društvu. Nepregledna niska velikih srpskih pesnika tokom istorije, pesnika koji su živeli, stasavali i umirali zajedno sa sudbinom svoga naroda pokazala je da je pesništvo u Srbiji ne samo deo dubokog kulturnog jezgra nego i naša svakodnevica i dah koji udišemo. Duh vremena opet dovodi do toga da se zapitamo ponekad ima li danas poezija smisla, čita li neko poeziju, kako žive pesnici, kako stvaraju, šta su im nadahnuća i koliko ih poštujemo“, zapitao se ministar uz konstataciju da nije siguran koliko bi odgovora na ova pitanja bila u korist pesnika i pesništva. Prema njegovim rečima, Ministarstvo u skladu sa svojim nadležnostima i skromnim mogućnostima ovim gestom pokušava da jednoj posustaloj situaciji da novi impuls.

„Kada kažem posustajanje, ne mislim na talente, na kvalitetne pesnike, na bujicu dobrih stihova koji naši pesnici stvaraju, već se meni i mojim kolegama ponekad čini da ovo društvo sa nedovoljnom zahvalnošću tretira srpsku poeziju i srpsko pesništvo danas“, konstatovao je Vukosavljević, a zatim podsetio na „mudre reči Novice Tadića“ iz jednog intervjua.

„Pesničke knjige se zaobilaze kad društvenu pažnju imaju osrednje knjige – ljubići i trač književnost. Izdavači su otvorili vrata toj vrsti literature. Ako neko sasvim preuzme prostor, onda istiskuje nešto što je suština književnosti a to je poezija. Naša poezija se nalazi danas u evropskom vrhu ali poezija ne privlači pažnju. Ona nije za pompu , ona je slična molitvi – ne molimo se bučno, tako i ne pišemo – bučno. Pesnik je čovek margine, ali to što se ponaša marginalno, ne znači da njegova dela treba da se tretiraju marginalno.“

Nagrada „Novica Tadić“ se sastoji iz plakete i diplome sa likom ovog pesnika.

Komisija

Stručna komisija za ocenjivanje rukopisa prispelih na književni konkurs radila je u sastavu: dr Nedeljka Bjelaković, Mladen Vesković, Milomir Gavrilović, Nikola Marinković i dr Dragan Hamović, i donela jednoglasnu odluku da nagradu ravnomerno dodeli pomenutim laureatima. NJihove zbirke odabrane su među 63 rukopisa pesnika do 35 godina pristigla na konkurs iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i rasejanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari