Beograd – Komemoracija britanskom režiseru, scenaristi i glumcu, koji je čitav svoj radni vek proveo u Beogradu, održana je juče u Skupštini grada. Od Bajforda oprostila se supruga Zorica, sinovi Endi, Džastin i Jovan sa brojnim saradnicima i prijateljima.


– Verujem da se danas ne opraštamo od Bajforda i da je Vladeta Jerotić u pravu kada kaže da se čovek usavršava i posle smrti jer ono što je Timoti uradio podsećaće nas na istinitost ove tvrdnje. On je primer da je rad ljubav učinjena vidljivom i on će trajati u našim uspomenama, ali i kulturnom nasleđu – kazao je Bajfordov dugogodišnji prijatelj, pesnik Ljubivoje Ršumović. On je skrenuo pažnju i na to da je engleski reditelj u srpsku televiziju doneo disciplinu duha, odnos prema radu koji je kod nas već poslovično „labav“.

Od Bajforda oprostio se i novinar Studija B Velibor Pavlović, koji je o reditelju najcenjenijih dečjih programa snimao dokumentarni film.

– Imao sam čast što sam ga poznavao, a kako je njegova supruga umela da kaže, on je sve nas voleo na svoj, engleski način. Često smo se čuli telefonom i razmenjivali mejlove. Trebalo je na dan kada je preminuo da se pre sedam sati ujutru nađemo u Banjičkoj šumi kako bismo dočekali povratak slavuja. Znao je dan kada će se to dogoditi i bio ushićen. Bio je suviše iscrpljen da pođe, ali je bio radostan što makar nisam zaboravio na raniji dogovor. Da Bajford ništa od svega ovoga što smo pomenuli nikada nije napravio, bilo bi dovoljno što je registrovao 76 vrsta ptica, 30 gnezda u kojima je poznavao svaku porodicu ptica. Proglasiti Banjičku šumu parkom od nacionalnog značaja, dovoljna je zasluga. Govorio je da će ga pre ubiti administracija nego rak. Po tome je želeo da bude upamćen, po pticama. Ja ne mogu da mislim na Bajforda a da ne mislim na poeziju… – kazao je Pavlović.

Komemoraciji u Skupštini grada prisustvovali su ministar kulture Ivan Tasovac, Majkl Davenport, Toni O’Brajan, Eva Ras, Vuk Drašković, Miodrag Zupanc, Nele Karajlić, Ana Sofrenović, Radoslav Zelenović, Zoran Simjanović.

Timoti Džon Bajford ostaće upamćen kao Englez koji je napravio najbolje TV serije za decu na prostoru bivše Jugoslavije – „Neven“, „Poletarac“, „Babino unuče“, „Metla bez drške“, „Nedeljni zabavnik“, „Tragom ptice Dodo“ i „Notna svaštara“.

Nakon komemoracije na Novom groblju u Beogradu obavljena je kremacija.

Ulepšali ste mi detinjstvo

Jednom prilikom, ispričao je Velja Pavlović, Bajford je sa dogledom, fotoaparatom i pasošem stranca bio uhapšen u Banjičkoj šumi jer je lunjao u blizini vojnog kompleksa. Kada je doveden pred komandira, ovaj je u stavu mirno pred Bajfordom, prepoznavši ga, kazao: „Ulepšali ste moje detinjstvo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari