Pamuku uručena nagrada "Milovan Vidaković" 1Foto: Branko Lučić

Nakon što su nagradu „Milovan Vidaković“, koju dodeljuje Međunarodni festival proznog stvaralaštva Prosefest, dobili Đerđ Konrad, Klaudio Magris, David Grosman, Alberto Mangel, Mario Vargas LJosa,u Novom Sadu u Ogranku SANU, ovu nagradu primio i turski književnik Orhan Pamuk.

On je 2006, kada je ovaj Festival nastao, dobio Nobelovu nagradu za književnost. Pamuk je u posetu Srbiji došao na poziv SANU i uz angažovanje svog srpskog izdavača Geopoetike.

– Zahvaljujem se Festivalu na ovoj nagradi koja mi znači puno, jer su je dobili i moji prijatelji: Konrad, Magris, Mangel, Grosman i LJosa. Hvala vam što ste je dali mojim prijateljima i meni. Nagrade mi znače jer su mi one opravdanje da idem širom sveta, putujem i da upoznam svoje čitaoce i različite kulture. Tako ću danas imati prilike da upoznam i vas i da šetam Novim Sadom“, istakao je Pamuk.

On je naglasio da i u njegovoj domovini ima festivala koji podsećaju na prvog turskog modernog pisca i da smatra važnim koncept festivala na kojem mladi ljudi čitaju i razgovaraju sa piscima, jer i sam, predajući jedan semestar na Kolumbijskom univerzitetu, zna da su mladi studenti najbolji čitaoci.

U čast Orhana Pamuka, u prostorijama Ogranka SANU su priređene tri izložbe knjiga.

Kulturni centar Novog Sada organizovao je izložbe knjiga Orhana Pamuka na srpskom jeziku koje objavljuje „Geopoetika”; raritetnih izdanja prvog srpskog pisca moderne proze Milovana Vidakovića, postavku o Prosefestu, koji je ove godine obeležio deceniju postojanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari