Pašin konak, Hamam i Beli most na skeneru Tike 1Foto: wikipedia Wlodzimierz

Nedavna poseta ambasadora Turske Tanžua Bilgiča Vranju značajna je najviše po tome što je izražena spremnost da Agencija za investicije Tika podrži revitalizaciju istorijskih spomenika iz vremena Osmanlijske vlasti u ovom gradu koja je trajača duže od četiristotine godina.

– Mi smo jako zainteresovani za trajno očuvanje spomenika iz jednog perioda istorije. Očekujem da u saradnji sa gradskim vlastima pomognemo u još jednoj revitalizaciji Pašinog konaka, Hamana i Belog mosta, rekao je ambasador Bilgič, koji je sa saradnicima po prvi put boravio u Vranju i na licu mesta bio u prilici da se uveri u ozbiljnost namere da se kao trajne vrednosti koje se nalaze pod zaštitom države ove spomenici obnove i postanu interesantni za turiste.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković je najavio da će stručni timovi turske Agencije Tika u narednom periodu doći u Vranje kako bi bila urađena građevinsko tehnička dokumentacija i napravile procene o neophodnim radovima na ovim objektima.

Pašin konak podigao je 1765. godine Rajif beg DŽinoli. U selamluku je stanovao paša, a zgrada je bila povezana mostom sa haremlukom gde su boravile pašine žene. U zgradi haremluka je 1956. godine otvoren Narodni muzej, koji se i sada tu nalazi. Pašin konak je uz investiciju od više miliona dinara Kompanija Simpo sredinom devedesetih godina prošlog veka napravila poslovni klub, restoran koji je sada zatvoren za posetioce.

Tursko kupatilo ili Hamam koji je podignut pre skoro pet vekova obnovljen je 1956. godine. Usledila je još jedna rekonstrukcija početkom 2.000 godine uz izdašnu pomoć stranih donatora, ali je objekat umesto u kulturni centar ostao i dalje zakatančen i daleko od očiju javnosti i turista.

Na Vranjskoj reci u gornjem delu grada nalazi se Beli most, simbol ljubavi između Srbina Stojana i turkinje Fatime. Most je podignut kao neimarski rad Hadži Huseina 1849. godine, kao sećanje na legendu o tome kako je velika ljubav okončana nesrećno, jer je paša ubio Stojana, a zaljubljena Fatima po predanju otela iz ruku oca nož i ubola sebe u srce.

Vranje je posle viševekovne okupacije pod Osmanlijskom vlašću oslobođeno 31. januara 1878. godine i taj datum se obeležava kao Dan grada. Ovde postoje i zapušteni objekti nekadašnjeg Turskog konzulata, a posetioci o praznicima i dalje posećuju Krstatu džamiju koja se nalazi u neposrednoj blizini Belog mosta.

Biglič: Slobodna zona potencijal

– Jako je dragoceno što Vranje ima i Slobodnu industrijsku zonu koja je potencijalno interesantna za investitore iz moje zemlje. U Vladičinom Hanu uspešno posluje Kompanije Teklas, a i ovde u Vranju imamo jednu našu građevinsku kompaniju. Prostora za saradnju ima puno i ja se radujem tome, rekao je Turski ambasador prilikom posete Vranju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari