Joseph Vivien (1657-1734), Charles, Herzog von Berry (1686-1714), 1700Foto: Promo

Pastelno slikarstvo 18. veka očarava ili svojom bliskošću sa prirodom ili virtuoznošću izraza, ali gotovo uvek zbog svojih dragocenih odlika i krhkosti. Na izložbi u Staroj Pinakoteci u Minhenu, koja je otvorena u maju i koja će biti publici dostupna do 23. oktobra, predstavljena je velika kolekcija pastelnog slikarstva 18. veka iz Bavarske državne umetničke zbirke kao posebna izložba.

Ovakva platna mogu se često susresti u evropskim galerijama slika ili zamkovima, zastakljena i uokvirena skupocenim dekorativnim ramovima, dok se površina platna čini posuta najfinijim prahom.

Reč je o pastelima koji su u 18. veku bili omiljena tehnika slikanja. Pre svega u Francuskoj u kojoj su nastala mnogobrojna dela, čije su boje suve, stvarane pastelnim kredama kojima je pokrivana celokupna površina slike. Portreti nastali u ovoj tehnici deluju posebno osećajno.

Kako je došlo do prednosti pastela nad platnima slikanim uljanim bojama, ko se tada portretisao pastelnim bojama i kako su one spravljane? Ova i slična pitanja su u centru ove specijalne izložbe.

U središtu izložbe su dela iz sopstvenog fundusa sa imenima slikara kao što su Jozef Vivijen, Moris Kventin de la Tur, Rosalba Karijera i Žan-Etjen Liotar koji su zastupljeni sa po jednim delom.

Prvi put su na ovoj izložbi postavljeni pasteli iz državne galerije u ”Novom zamku” iz Šlajshajma. Uz ova, izložena su i retko izlagana anonimna dela iz depoa kao i nekoliko iznajmljenih slika. Reč je o ukupno 23 prezentovanih dela, od toga 20 u pastelnoj tehnici.

Povod za zložbu je bio dvostruk: prvi je činjenica da je umetnička fondacija Ernst fon Simens sufinansirala konzervaciju pastela iz Šlajshajma, te su, pre no što se iznova nađu na zidovima zamka, izloženi u Staroj Pinakoteci u Minhenu.

Drugi povod je da je ”Portret Žana-Batista Filipa” slikara Morisa Kventina de la Tura, kao nova akvizicija iz 2021. jedne muzejske fondacije koja podržava Bavarske državne muzeje, bila prilika da se i to delo priključi i izloži u širem kontekstu pastelnih slika na ovoj zbilja retkoj izložbi.

Bogato ilustrovani vodič informiše o svim delima koja su nastala pre 1800. a koja su u posedu Bavarske državne umetničke zbirke. Uvodni eseji osvetljavaju istorijsko-umetničke kao i umetničko-tehnološke aspekte izloženih slika u pastelu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari