Paulo Jr, basista benda Sepultura, povodom nastupa na Exitu: Danas je sve drugačije i opskurno 1foto promo

– Ne postoji posebno pravilo, sve što nas okružuje je inspiracija za kreativnost – kaže za Danas Paulo Jr, basista benda Sepultura.
Paulo se bendu pridružio nakon što je Roberto Rafan napustio grupu, postavši drugi basista benda. Iako u Sepulturi nema originalnih članova, Pinto je najduži preostali.

Sepulturu su osnovali braća Max i Igor Cavalera, u mestu Belo Horizonte, sredinom osamdesetih.

Bend je eksperimentišući sa žanrovima izvršio ogroman uticaj na metal muziku i postao jedan od najznačajnijih na toj sceni.

Odlaskom braće Cavalera, na mesto pevača umesto Maxa dolazi Derrick Green.

Sepultura će nastupiti na novosadskom festivalu Exit, kao jedan od hedlajnera završne večeri, 10. jula.

Šta očekujete od koncerta na Exitu, čemu lokalni fanovi benda mogu da se nadaju?

– Radujemo se odličnoj noći sa svima vama sigurno!!!

Iza vas je karijera duga više od tri decenije, a Sepultura je spajanjem metala sa brazilskim zvukom promenila do tada poznat koncept u metal muzici. Kako se desilo da iz Brazila iznedrite zvuk koji će kasnije uticati na mnoge svetski poznate bendove kao što su Korn, Slipknot… a na tu listu može da se doda i srpski bend Eyesburn?

– Kada imate otvoren um, inspiracija dolazi lakše… Verujem da je to razlog zbog čega je dugovečnost na našoj strani.

Podsetite naše čitaoce na početak i razvoj benda, koje biste momente u karijeri, nastupe, turneje, festivale, anegdote izdvojili kao neke kojih se rado prisećate? Verujem da ih ima dosta, ali izdvojite par…

– Previše ih je da bismo o njima razmišljali u ovom momentu…

Odlazak braće Cavalera iz benda je pitanje koje ne može da se preskoči, kako se odnosite prema nostalgiji fanova i kako vi gledate na taj momenat u „životu“ Sepulture? Šta se, na neki način, u bendu u tom momentu promenilo?

– Mnogo je vremena prošlo od tada, a mene brine naša sadašnjost. Bliži nam se koncert u Srbiji i to je ono na šta sam trenutno koncentrisan.

Od tog momenta objavili ste malo manje od 10 albuma, poslednji u korona periodu 2020. koga otvara pesma „Isolation“, da li ona govori o karantinu u vreme pandemije ili nekoj drugoj vrsti izolacije?

– Radi se o nehumanoj upotrebi samice kao oblika kazne u zatvorskim sistemima, odgovara Derrick Green, vokal benda.

Kako je s tim u vezi uticao period pandemije korona virusa koji je bio poguban po muzičku scenu?

– Bila je potrebna readaptacija, kao i svuda u svetu…

Kakva je situacija u Brazilu bila za to vreme, i koliko vam je „izolacija“ poremetila planove za turneje i koncerte?

– Morali smo da otkažemo sve, da živimo na dnevnoj bazi ponovnog učenja i prilagođavanja… ništa drugačije od većine sveta.

Kako gledate na muzičku scenu, kulturu i društvo u Brazilu, ali i u drugim delovima sveta, koji bi bio vaš osvrt na svet u kome trenutno živimo?

– Danas je sve drugačije i opskurno. Sve prolazi kroz masivne promene…

Da li to utiče na vašu muziku i kreativnost, i šta vas inspiriše da stvarate?

– Ne postoji posebno pravilo, sve što nas okružuje je inspiracija za kreativnost.

Večeras počinje 21. Exit

Od večeras pa u naredna četiri dana, Novi Sad je na samo ovogodišnje Evropska prestonica kulture, već i prestonica muzike sa Petrovaradinskom tvrđavom kao središtem zbivanja.

Počinje 21. Exit pod sloganom „Together. Always!“ (Zajedno, Zauvek!).

Zvezde prve večeri su Afrojack i Iggy Azalea, kao i Jax Jones i Napalm Death; sledećeg dana to je rok ikona Nick Cave & Bad Seeds, a pored njega i Maceo Plex i Masked Wolf; trećeg dana „glavni“ je DJ Calvin Haris, kao i Boris Brejcha, Disciples, Ofenbach, dok je poslednje večeri, pored Sepulture, hedlajner mladi ali već zvezdani James Arthur, te Alok, Artbat, Monolink, Satori i mnogi drugi.

Tu su i regionalne i domaće zvezde poput: Senidah, Artan Lili, Mimi Mercedez, Sajsi Mc, Bojane Vunturišević, Marčela, Prti Bee Gee, Konstrakte, Brkova, i oni nešto starije generacije poput ovdašnjih i svetskih pank legendi kao što su Paraf, The Exploited i Marky Ramone.

Četvorodnevne ulaznice po ceni od 14.990 dinara rasprodate su (ima onih VIP – po ceni od 41.000 dinara), a jednodnevne su – za 7. jul – 2.990, za 8. jul 3.690, za 9. jul 3.900, i za 10. jul 2.990 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari