Peca Popović o Korneliju Kovaču: Nije pristao da ga žiža javnosti zavede 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Kornelije Kovač je jedno od najvećih imena sa ovih prostora i znači mnogo više nego što se čuje sa svih zlatnih i platinastih ploča koje on ima u svojoj diskografiji. Našoj muzici je dao slobodu, ozbiljnost i širinu pri tome se prvi suočio i nosio sa problemom raskoraka između avangardnog i komercijalnog. Otvorenog duha taj trofejni umetnik je primer plodnog stvaralaštva koji nikad nije pristao da ga žiža javnosti zavede – kaže za Danas novinar, publicista i muzički kritičar Petar Peca Popović povodom smrti čuvenog srpskog kompozitora Kornelija Bate Kovača.

Popović podseća da su “Indeksi” bili , ostali i jesu sarajevska muzička škola.

– Bata Kovač je prošao kroz njih i meni je bilo zanimljivo kada sam snimajući jedan dokumentarni film u “Diskosu” u Aleksandrovcu u dokumentaciji našao 8. April 1964, godine kada je zaveden snimak autora Kornelija Kovača uz prateći ansambl koji su zapravo bili članovi Indeksa. Pesma se zvala “Četiri mladića s Trebevića”, a peva Edo Hamšić Eto, tada je počela ta karijera – konstatuje Popović.

On podseća da je Kornelije Kovač u svom opusu imao razne faze.

– Napravio je prvu super grupu u Beogradu Korni grupu. Sa pojavom ovog benda postavio je Beograd na prvo mesto jugoslovenske scene u tom momentu. Sa svojim radom, sa svojim odnosom prema muzici, on je Beograd odjedanput postavio u centar muzičkih zbivanja. A svi ga znamo i po njegovom radu sa Zdravkom Čolićem, sa Biserom Valentalić… Potom dolazi i jedna jako važna faza njegovog rada kao producenta sa Ribljom čorbom i s prvim albumom Bajage. On je Bajagi napravio samostalnu karijeru, a ne zaboravite koliko je dobio nagrada za filmsku i pozorišnu umetnost. Njegovo mesto na domaćoj, pogotovo beogradskoj sceni je od izuzetnog značaja. Ne zaboravite i to da ga taj grad Beograd nije primio na Akademiju, nego je morao da ode iz Subotice u Sarajevo pošto u Beogradu dva puta nije prošao na Muzičkoj akademiji – zaključuje Peca Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari