"Preporučujem svima da poslušaju Koštunicu i da odu u Guču da bi bolje razumeli Srbiju": Sagovornici Danasa o Saboru trubača i da li će ga posetiti 1Foto: Beta/ZIVOTA POPOVIC/EV

Ovogodišnji, 62. po redu Dragačevski sabor trubača u Guči svečano je otvoren uz himnu „Sa Ovčara i Kablara“ i u prisustvu ovogodišnjeg domaćina Željka Tanaskovića.

I dok možda neki kažu kako to nije onaj isti sabor koji se proslavio širom sveta, organizatori očekuju više od sto hiljada ljudi.

U prilog toj tvrdnji govori i činjenica da su smeštajni kapaciteti ne samo u Guči, nego i okolini uglavnom rasprodati, bez obzira na cenu.

Ostaje pitanje da li je narušen izvorni karakter ovog sabora, a mi smo pitali sagovornike šta misle o ovom festivalu i da li će ga posetiti.

Svetislav Basara, pisac

– Ja ne idem na taj festival, ali preporučujem svima da poslušaju Vojislava Koštunicu i da odu u Guču da bi bolje razumeli Srbiju.

Momčilo Bajagić Bajaga, muzičar i kompozitor

– Milsim da je Sabor u Guči dobra stvar, godinama je jedan od festivala koji vole i naši ljudi i stranci. Lično, više mi se sviđa takmičarski deo festivala, onaj komercijalni, kako – kad.

Razumem i organizatore da moraju da naprave nešto za narod, ali mislim da je Guča bitna zbog duvačkih orkestara koje ima puno u Srbiji. Oni su zaista dobro spremaju za Guču, i malo – malo, pa sa tog festivala izađe u javnost neki odličan trubač ili orkestar.

Matija Bećković, književnik, akademik SANU

– Mislim da nas je Guča danas prevazišla u svemu.

Bisera Veletanlić, džez i pop pevačica

– Nikada nisam bila u Guči, ali mislim da je to jedno vrlo lepo mesto. Moram priznati da nisam veliki poklonik nadmetanja i takvih festivala gde se bira najbolji, pa ne bih komentarisala njegov takmičarski deo.

Da je dobro da Guča postoji, verovatno je dobro. Čak mislim da je dobro. A da poznajem Srbiju, poznajem je, naravno, i bez muzike iz Guče.

Petar Peca Popović, muzički novinar i kritičar

– Ja ne idem u Guču na sabor trubača. Toliko o tome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari