„Preporučujem svima da poslušaju Koštunicu i da odu u Guču da bi bolje razumeli Srbiju“: Sagovornici Danasa o Saboru trubača i da li će ga posetiti

Ostavite komentar


  1. Ja sam se sinoć na Nišvilu peoveo za 10+!
    Vašare ne volim pa u Guču neću.

  2. Nasa „elita“kao da je pala sa neba.Toliko nas je komunizam pokvario da ne mogu ocima da nas gledaju.Mislim da iz svakog od njih viri mali Broz.Nadam se da ce uz Matiju nici neki novi klinci.Nasi,srpski.Poput Danicica,Jaksica,Laze,Radicevica,Santica….

  3. Pa dobro… i Koštunica koji voli da sluša Cecu Veličković( i pevuši na njenom koncertu Ispred skupštine), i akademik Bećko, koji smatra da nas je Guča „prevazišla u svemu“… Svako razume Guču i Srbiju na svoj način.

  4. Muziku koja se svira u Guči ne volim i ne osećam kao svoju. Zapravo me prilično iritira. A vašarska atmosfera me nimalo ne privlači. U Srbiji ima toliko lepših događaja i mesta koje bi svako od nas trebao da poseti.

  5. Sve muzičari i pametni ljudi i diplomatski odgovori a niko ne ide niti ima želju da ode

  6. Da da, predobri Matija sanja o vašarskoj Srbiji…neko treba da mu kaže da je dosanjao

  7. Sve Pašićev „gunjak i opanak“.
    Čist seljiberaj i turbo folk. Pranje para i pijančenje.
    Žalosno ali to je ta Srbija koja se valja u blatu i mraku poslednjih 150 godina.

  8. Ehit i Guči su postali tako slični – za malobrojnu domaću elitu, gastose i strejndžere hipstere. Domaćini se trude da ih oderu i tako dobace do sledeće sezone. To poprilično objašnjava tzv našu sadašnjost ali i budućnost. Iako sam totalitarno ultranekompetentan za džaz, zakucao kod Majlsa Dejvida, i meni je delovalo da će Nišvil da bude zanimljiv, jes da je sa sve Trikijem i Ejžn dab fondejšn, ali kažem, ni ja nisam neki džazer. A daleko je Niš, a i nisam u mogućnosti. Tako da pušćam Kimbrough Jr, RL Burnside, Othar Turner, što je više ritam i bluz cenim, a u retkim trenucima kežuala, kada sam u automobilu a ne vozim, simpatično mi da slušam i prošlovekovne tonske zapise, eto npr Kolubarski vez, na frulicama, od Uroševića i nekih Bajića ali koji nisu pisali geopolitičke tekstove k’o pankeri nego su komponovali, vuče na vlaško ali manje intenzivno pa deluje i blago prefinjenije, naravno, ne liči ni na šta što je narodno a aktualno i tako.. sve na tjubu, kakvi bre festivali. A nije ni neko festivalsko doba.

  9. Bio sam dva puta, jednom i nikad više… Gomila mladih stranaca a i naših, koji se takmiče ko će više da popije. Takmičarski dan skoro bez publike. Žao mi je trubača i njihovog truda… Mislim da je palo na vašarski nivo…

  10. „Ostaje pitanje da li je narušen izvorni karakter ovog sabora“
    Jeste.
    Rusenjem izvornih drustvenih vrednosti.

  11. Nije neophodno poslušati V.Koštunicu i shvatiti da je Srbija putujući vašar. Dovoljno je poznavati lik i delo dotičnog gospodina, a što se tiče Sabora u Guči, mi smo u stanju da sve živo uvaljamo u blato.

  12. Басара интелектуално тумара, као мува у стакленој тегчи

  13. sada ispada da naših istorijskih,pradedovskih opanaka svi treba da se stidimo,pa i vašara,trubača,pijančenja.Zar to nije divna truba u prirodi,odušak za dušu,ponese te taj zvuk kojeg nema nigde više,zar treba baš sve da pljujemo…

  14. Guča je slika i prilika Srbije,5% posetilaca jede,pije,veseli se,a 95% gleda,aplaudira i raduje se što je njima lepo.

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 13. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zdravko Šotra, filmski režiser

Danas čitam danas, Danas sam čitao juče i sutra ću čitati Danas zato što je to sve što nam je ostalo od dnevne štampe.