„Pećina" italijanskog reditelja Mikelanđela Framartina u bioskopima od 29. septembra 1Foto: Five Stars Film/Promo

Poznati italijanski reditelj Mikelanđelo Framartino se nakon ćutnje od skoro deset godina i velikog uspeha filma Četiri puta (Le Quattro Volte) vratio novim ostvarenjem Pećina.

Aluzija jeste odmah jasna – mitološki podzemni svet, od silaska u Had, preko Orfeja i Eridike do Platonovog mita u pećini asocijativno ređa misli jednu za drugom. I na tom meditativnom talasu se i ostaje u filmu.

Ostvarenje Pećina je na Festivalu u Veneciji prošle godine nagrađeno Specijalnom nagradom žirija, prikazano je na skoro svim relevantnim svetskim i regionalnim filmskim festivalima, preko festivala u Solunu, Njujorku, Sevilji, Karlovim Varima, pomenutom Venecijanskom festivalu, na DokuFestu u Prizrenu, kao i na Festivalu autorskog filma prošle godine u Beogradu.

Inspiraciju za film, kao i u prethodnom ostvarenju Četiri puta, Framartiono je pronašao u pejzažima Kalabrije, tačnije u poduhvatu mladih italijanskih speleologa koji 1961. godine stižu na sever Kalabrije, pred pećinu Bifurto. I tu otkrivaju drugu najveću pećinu na svetu. Film počinje „unutra“, odmah u prvom kadru smo spušteni u pećinu i gledamo ka gore. A gore su koze starog pastira koji je kao paralela napredovanju speleologa – on se kreće po površini, u svom svetu, koji se sastoji od rutine i lepote prirode.

U filmu Pećina zvuk igra veliku ulogu, ali ovo je film u kojem nema reči. U njemu su slike i misli u sprezi, ritmično smenjivanje kadrova donosi poentu: gde god čovek da smesti svoj život, bitno je da je u njemu miran sa sobom.

Pećina je namenjena kako ljubiteljima art-house filmova, tako i onima koji nisu toliko upoznati sa ovim žanrom. I baš zbog toga je prava prilika da u poeziji na filmskom pratnju spoznaju da je drugačije filmsko iskustvo moguće.

Pećina je na repertoaru domaćih bioskopa od 29. septembra, i igraće u bioskopima mts Dvorana, CineGrand Rakovica, Cineplexx Ušće, KC Lazarevac (samo 29.), KC Kruševac, Parobrod, Kulturnog centra Beograd, Art bioskop Kolarac, od 3. oktobra, bioskop Boljevac 12. 10.

Film je podržan od strane Creative Europe – MEDIA programa. Distribucija Five Stars Film.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari