“Pepeljuga” najbolja na Festivalu pozorišta za decu u Subotici 1foto Damir Vujković

Najbolja predstava upravo završenog 29. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici je „Pepeljuga“ u režiji Luane Gramegna, italijanskog Pozorišta Zakes. Tako je odlučio žiri u sastavu: Marijana Petrović (Srbija) – predsednik, Kliodna Nunan (Irska) i Viktor LJvovič Šrajman (Izrael, Rusija). Rediteljki ove predstave pripala je i nagrada za režiju.

“Maštovita snažna predstava sa tačnim rediteljskim rešenjima. Sve komponente predstave: igra glumaca, koreografija, muzika, scenografija, lutke, svetlo su isprepletani, nadopunjuju se. Usaglašeni su, jedinstveni, potčinjeni rediteljskoj zamisli. Predstava je čvrsto jedinstvo svih scenskih komponenata – harmonija sinergije. Disciplina, umetnost animacije, plastika tela, koncentracija i gluma izvođača stvorili su snažnu scensku magiju koja potresa”, stoji u obrazloženju odluke žirija.

Specijalna nagrada za originalnost i fantaziju dodeljena je predstavi Tamare Kučinović – „Vuk sa mirisom bobica“ Dječijeg pozorišta Republike Srpske.

Za najbolju scenografiju nagrađena je Isa Soto, za predstavu „Nove cipele“ pozorišta Tjan Gombau – Nacrtani čovek iz Španije, a njoj je pripalo i priznanje za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka.

Mariane Berthault nagrađena je za najbolju originalnu muziku u francuskoj predstavi “SCOOOOOTCH!”.

Dodeljeno je i pet ravnopravnih nagrada za glumačko/animatorsko majstorstvo.

Mladi žiri dodelio je nagradu za najbolju predstavu ostvarenju “Devojčica sa šibicama” u režiji Sonje Petrović u izvođenju Pozorišta mladih Novi Sad, Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade i Udruženja “Sloboda nema cenu”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari