Performans ''Sonic Landscapes'' Julije Kasteluči  u okviru  izložbe ''Serbia Now" : Brzo, efikasno i ekonomično putovanje 1Foto: Marko Krunić

Umetnica Julija Kasteluči, izvešće performans, pod nazivom “SONIC LANDSCAPES“  u okviru  izložbe “SERBIA NOW“, sutra 23. avgusta od 17 do 20 sati u Salonu Muzeja grada Beograda.

Performans predstavlja zvučno proputovanje kroz različite krajeve sveta putem Julijinog glasa i melodijskih linija koje  emituje.

Svaka melodija ima određenu zvučnu frekvenciju i informaciju koja omogućava slušaocu da se izmesti i proputuje na veoma brz, efikasan i ekonomičan način.

Ona će voditi posetioce na proputovanje uzduž i popreko sonornosti Indije, Japana, Makedonije, Slovenije, Maroka, Afrike.

Zvučni ambijent koji kreira će na neki način ‘‘teleportovati“ posetioce iz Beograda i vratite ih nazad ponovo u galeriju.

Sve što će  posetioci trebati da urade je da se udobno smeste. Julija Kasteluči je u ulozi vozača i vođe puta.

Julija Kasteluči je konceptualna i performans umetnica.

Radi na polju vremenske i prostorne umetnosti čiji imerzivni pristup uključuje glas | video | instalaciju | intervenciju u prostoru u formi sonične skulpture.

Humor i satira su veoma prisutni u njenom radu, komunicirajući sa publikom u vizuelnom, zvučnom ili pisanom obliku.

Njena autentičnost u formi sonične skulpture leži u prefinjenoj vokalnoj estetici, tembru i frekvenciji glasa koja pravi spoj između primordijalnog i savremenog vokalnog izražavanja. Svojim glasom ona stvara apstraktni osećajni crtež u vremenu i prostoru u kome se nalazi.

Serbia Now je prva u nizu izložbi koja će istražiti i predstaviti aktuelna pitanja, fenomene i teme kojima su se bavili domaći umetnici u novom milenijumu.

Izložbe su zamišljene kao svojevrsne studije slučaja („Case Study“)u različitim prostorima, u različitim gradovima sa različitim akterima (umetnicima i kustosima) koji će pokušati da daju svoje viđenje trenutnog stanja domaće umetničke scene.

Od 2000. godine do danas prošlo je nešto više od dve decenije koje su u našoj zemlji bile obeležene drastičnim političkim i društvenim promenama.

Istovremeno, do promena je došlo i u domaćem svetu umetnosti, koji se nužno prilagođavao novim realnostima.

Nakon izolacije ratnih devedesetih, izazovi postepenog povratka globalnim procesima nisu mogli ostati nezabeleženi.

Tada mladi, sada već dobro poznati i formirani umetnici, su kao svedoci tih promena, doneli novu energiju i drugačiji pogled na promenljivi svet u kome živimo, ali i na mesto i ulogu umetnosti u njemu.

Njihova umetnost registruje nove prostore urbanosti i društvenosti, istražuje „konstruisane“ realnosti, ponire u prostore sećanja i ličnih opsesija, intrepretira vlastitu (umetničku) istoriju i  preispituje bizarnosti novog hiperkomercijalizovanog sveta.

Na izložbi će publika moći da vidi „tradicionalne“ i nove medije – skulpture, slike velikog formata, video radove, fotografije kao i instalacije i intervencije u prostoru.

Svi oni predstavljaju mikroskopski uzorak divergentnih umetničkih stavova i poetika prikazujući širok raspon pojava i doživljaja aktuelne savremenosti.

Kustoski tim: Saša Janjić i Katarina Mitrović (Udruženje Konstrukt)

Umetnici: Nenad Racković, Katarina Radović, diSTRUKTURA, Goran Dragaš, Sonja Radaković, Aleksandar Dimitrijević, Nikola Božović, Dragana Stevanović, Vladislav Šćepanović, Julija Kasteluči, Petar Mirković.

Izložba će trajati do 23. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari