Pesnička škola za mlade u prirodi 1Foto: Opština Čajetina

U Ljubišu na Zlatiboru, rodnom selu dečjeg književnika Ljubivoja Ršumovića, otvorena je Akademija „Saradnici sunca“ koja je okupila mlade talentovane pesnike iz Srbije.

Pesnička škola za mlade u prirodi je prvi projekat nedavno osnovane Fondacije „Ršum”, čiji je osnivač omiljeni dečji pesnik. Njen cilj je da, u okviru kampa, okupi decu koja se bave literarnim stvaralaštvom i da im pomogne da, kroz igru, kreativne radionice i druženje, razvijaju i usavršavaju pesnički talenat.

Ršumović ističe da se Akademija bavi „prepoznavanjem nadarenosti za literarno stvaralaštvo kod dece, ali i praktičnim radom u proučavanju fenomena i tajni detinjstva”.

„Osmoro dece boraviće na Zlatiboru i u Ljubišu sa nama, koji smo na neki način uspeli i u životu i u profesionalnom radu i koji imamo šta da prenesemo svojim mlađim kolegama“, kazao je Ršumović.

Pesnička škola za mlade u prirodi 2
Foto: Opština Čajetina

Osim sa Ršumovićem, u dvorištu njegove kuće, deca će se narednih sedam dana družiti i sa drugim književnim i dramskim stvaraocma, među kojima su Mošo Odalović, Violeta Jović, Tode Nikoletić, Borka Tomović, Branko Stevanović i drugi.

Osim toga, učestvovaće i u ekološkim radionicama koje će voditi Gordana Brun, predsednica Udruženja „Škola za opstanak“.

„Pesmu „Domovina se brani lepotom“ Ljubivoje Ršumović je napisao davno i tada je predvideo ono što nam se dešava. Decu treba učiti da domovinu brane tako što će se brinuti o rekama i šumama i brižljivo koristiti prirodna bogatstva. To je prava ljubav prema Srbiji, a i šire jer je planeta Zemlja naš zajednički dom“,  poručila je Gordana Brun.

Poslednjeg dana kampa, 28. avgusta, na Kraljevom trgu na Zlatiboru sa početkom u 17 časova, održaće se završna priredba u kojoj će, osim dece pesnika, učestvovati Ljubivoje Ršumović, Branislav Rosić i Branko Stevanović. Program će voditi Borka Tomović, a specijalni gosti biće Minja Subota i Leontina.

Akademiju „Saradnici Sunca”, koja bi trebalo da postane tradicionalna manifestacija i da naredne godine ugosti decu iz Republike Srpske, podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Opština Čajetina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari