Pesnik Miodrag Raičević dobio nagradu "Đura Jakšić" 1

Žiri za dodelu nagrade „Đura Jakšić“ za najbolju knjigu pesama u 2022. godini koji je radio u sastavu: Marija Šimoković, Srđan Orsić i Dragan Jovanović Danilov (predsednik) jednoglasno je odlučio da ovu nagradu ponese pesnik Miodrag Raičević za zbirku pesama „O stvarima koje je Homer propustio“ u izdanju Gramatika iz Beograda.

„Zbirka pesama ‘O stvarima koje je Homer propustio’ vrhuni poetski opus ovog osobenog pesnika. Sve je u poeziji Miodraga Raičevića kao kakvim retkim, istočnjačkim začinom začinjeno zrnom jednog patafizičkog humora koji nije niotkuda školnički preuzet, već je organski deo pesnikovog suštastva. Poosobljena Raičevićeva ironija nije izraz nekog pukog ego-tripa, već je to ironija iza koje stoji duboko ljudska toplina i misao o sopstvenoj nedovoljnosti u svetu“, navodi se između ostalog u obrazloženju žirija.

Nagrada koju po 38. put dodeljuje Narodna biblioteka „Đura Jakšić“ u Srpskoj Crnji biće uručena Miodragu Raičeviću 2. juna u okviru svečane akademije na 62. Liparskim večerima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari