Pesnikinja Milica Bakrač dobitnica književne nagrade “Milica Stojadinović Srpkinja” 1Foto: G. Nonin, list Danas

“Knjiga Milice Bakrač Gospode, nije nam hladno, predstavlja autentično pesničko svedočanstvo, jedinstveno i snažno, čak potresno, kojim se izdvaja iz obimne prošlogodišnje pesničke produkcije i preporučuje za nagradu koja nosi ime velike srpske rodoljubive pesnikinje Milice Stojadinović Srpkinje”, stoji, između ostalog, u obrazloženju tročlanog Žirija za dodelu književne nagrade “Milica Stojadinović Srpkinja”. Laureatkinja je izabrana većinom glasova. Dr Dragana V. Todoreskov glasala je za knjigu “A htela sam” pesnikinje Maje Solar.

Žiri za dodelu nagrade „Milica Stojadinović Srpkinja“, koja se dodeljuje za najbolju zbirku poezije autorke objavljene na srpskom jeziku između dve manifestacije “Milici u pohode”, a koju dodeljuje Kulturni centar Vojvodine „Miloš Crnjanski“, radio je u sastavu: dr Zoran Đerić (predsednik), Franja Petrinović i dr Dragana V. Todoreskov.

Na konkurs Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski“ je pristiglo 39 knjiga pesama autorki, koje su objavljene od oktobra prošle do oktobra ove godine. Za uži izbor je odabrano šest knjiga, a na jučerašnjoj sednici žirija, tri su se našle u najužem izboru: Maja Solar A htela sam, Enklava, Beograd 2022; Julia Kapornjai Panaceja, KOV, Vršac 2021. i Milica Bakrač Gospode, nije nam hladno, Zlatna gora izdavaštvo, Književna zadruga srpskog narodnog vijeća, Nikšić 2021.

Posle dužeg razmatranja, dr Zoran Đerić i Franja Petrinović su svoj glas dali zbirci Gospode, nije nam hladno Milice Bakrač, a jedan glas je dobila Maja Solar, za čiju knjigu A htela sam je glasala dr Dragana V. Todoreskov.

Milica Bakrač (Nikšić, 1977), diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, na Odseku za srpski jezik i književnost.

Objavila je više od deset zbirki poezije, među kojima i: Nek me ptice krikom bude (1996), Soneti i pisma (1999), Od zlata jabuka (2004), Azbučnik, Jav iz Crne Gore (2018) i Gospode, nije nam hladno (2021).

Priredila je izbor iz poezije Petra Drugog Petrovića Njegoša – Blago tome ko dovijek živi, i poezije Matije Bećkovića – Imao se rašta i roditi (2016). Priredila je Antologiju dobitnika Nagrade Marko Miljanov (UKCG, 2017).

Zastupljena je u više antologija poezije za odrasle i decu na srpskom govornom području.

Član je Upravnog odbora Udruženja književnika Crne Gore, član je Udruženja književnika Srbije, Književnog društva srpskih pisaca Kosova i Metohije i Književnog društva “Njegoš” iz Crne Gore. Živi u Nikšiću.

Dobitnica je brojnih priznanja i nagrada, između ostalih, i Vitezove nagrade za životno delo (Beograd, 2016); Nagrada “Rastko Petrović” za knjigu Jav iz Crne Gore (2018); i Nagrade grada Subotice za izuzetan doprinos srpskoj kulturi (2019).

Književna nagrada „Milica Stojadinović Srpkinja“ biće uručena dobitnici Milici Bakrač u Kulturnom centru Vojvodine „Miloš Crnjanski“ u Novom Sadu, 18. oktobra 2022. godine.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari