Pesniku Dušku Novakoviću svečano uručena bijenalna nagrada "Podrumi Radovanović" 1Foto: R. Radosavljević

Danas je utisnuta pločica sa imenom pesnika Duška Novakovića na  čuvenoj vinariji u Krnjevu, kao šestog laureata bijenalne nagrade za životno delo „Podrum Radovanović“,  koju su do sada dobili Ljubomir Simović, Dušan Kovačević, Dragan Velikić,  Vida Ognjenović i Radovan Beli Marković.

Odluku o dobitniku ovog jedinstvenog priznanja žiri je doneo jednoglasno (Vida Ognjenović, predsednik , Dušan Kovačević i Živorad Đorđević), a kako je istaknuto u obrazloženju, Duško je pesnik koji „beži iz prikaza“.
– On je svoj rukopis kroz voliminizan pesnički opus gradio smelo, žestoko, bez uzmaka , bežeci od utabanih staza i istrošenih oblika. Sa radoznalim osvrtom na klasični mit, zatim na poeziju Crnjanskog i ranog Davića, pomno je pratio i osluškivao zvuke savremene moderne svetske poezije i u svojim ranim rukopisima prepoznao pesničku srodnost sa tim inovativnim pravcima- istakla je Vida Ognjenović.
Na pitanja Danasa šta nagradu „Podrum Radovanović“ izdvaja među brojnim priznanjima koje  je do sada dobio, jedan od najznačajnijih predstavnika ovdašnje knjizevne scene kaze:
– Ona je drugačija zato što izmiče nekoj opštoj društvenoj kontroli nagrađivanja.  Ovu nagradu daju priljeznici, esnaflije određene oblasti. A  kad je reč o gospodinu Miodragu Miju Radovanoviću, koji je osnivač ovog priznanja, on je ne samo veliki esnaf vina, nego je očigledno  i jedan čovek sa posebnim  osećanjem za  duhovno osluškivanje onoga sto se zove proza i poezija u srpskoj literaturi. Pored Ljube Simovića, ja sam drugi pesnik koji je dobio nagradu „Podrum Radovanović“ , iako je on nagrađen za dramski opus, tako da se na neki način Radovanović vratio na onu iskonsku vezu, jer, Bože moj, nije li vino najbolje opevano upravo u svetskoj poeziji, od starog veka do danas – kaze Novaković.
Nagradu, tri stotine flaša jedne od naših najnagrađivanijih vinarija u svetu, laureatu za 2022. uručio je njen vlasnik, Miodrag Radovanović.
Kako objašnjava za Danas, ideja za ovu nagradu došla je slučajno, dok je jednom prilikom ćaskao sa svojim gostima i prijateljima,  psihologom Žarkom Trebješaninom i piscem Aleksandrom Gatalicom.
– U Francuskoj, tradicionalnoj zemlji vina postoji takva nagrada, neki pisci je smatraju i prestiznijom od Gonkurove, i mi smo došli na ideju da ova vinarija takođe ustoliči jedno priznanje koje će se imenima budućih laureata pokazati kao važno i relevantno na našoj knjizevnoj sceni. Tako i ovogodišnji dobitnik, izuzetan pesnik Duško Novaković, nastavlja taj niz  najznačajnijih pisaca naše knjizevnosti čija se imena nalaze na pločici ove vinarije – kaze Radovanović i dodaje da mu je jako stalo da se ova dobra tradicija nastavi i ubuduće.
Učesnici ovog kulturnog događaja upriličenog na dan Svetog Trifuna bili su i pozorišni reditelj Bozidar Đurović, glumac Mlađan Ognjanović koji je čitao odlomke iz Novakovićeve poezije, specijalni gost iz Riječkog pozorišta, operski pevač Ronald Braus, koga je beogradska publika upravo gledala na sceni Bitef  teatra, u predstavi „Carlotta Grisi od Vinizade do vječnost“ ., a među gostima je bio i Žarko Trebješanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari