Pet stvari po kojima ćemo pamtiti Paka Rabana 1Foto: APS-Medias/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Španskog dizajnera Pako Rabana koji je preminuo juče u 88 godini svet će pamtiti po neponovljivim kreacijama i kultnim parfemima. Index, hr izdvaja pet stvari koje predstavljaju neponovljiv i autentičan pečat ovog autora.

Vizionar novog doba

Infant terrble francuske modne scene bio je poznat po vizionarskim kreacijama koje su 60-ih bile daleko ispred tog vremena. Čovek koji je izmislio modni futurizam i space age estetiku zauvek je promienio modni svijet uvevši neke sasvim nove i neuobičajene materijale u svoje kreacije, postavivši time temelje modne avangarde.
Ovo je pet najupečatljivijih stvari kojima je legendarni španski dizajner pomaknuo granice mode.

 

Eksplozivan modni debi

U svojim tridesetim Pako Raban je predstavio svoje prve kreacije, a dve godine kasnije, 1966., predstavio je prvu kolekciju, provokativnog imena „12 nenosivih haljina od modernih materijala“. Njegova prva modna revija je srušila sve dotadašnje modne konvencije tako što je dizajner koristio muziku i na pistu doveo crnkinje kao manekenke.Kreacije su bile izrađene od papira, plastike i metala spojenih žicom i lepkom, a haljine su otkrivale više nego što su skrivale. U jednom se intervjuu osvrnuo na duh tadašnjeg doba koji mu je poslužio kao inspiracija za kreacije: „U Francuskoj u 60-ima postojao je pokret za slobodu žena, baš kao i u Americi… Bilo je to vreme kad su žene postale ratnice kako bi iskazale želju za emancipacijom. Oklop je bio gotovo neophodan.“

Parfemi

1979. dizajner je lansirao Métal, miris „za mlade žene koje vole metalne dodatke“, a 1968. španska PUIG grupacija kupila je licencu za parfeme Pako Raban i počela lansirati nezaboravne mirise, počevši s Calandreom, odvažnim mirisom koji je izazivao tradiciju parfemskog sveta.Pet stvari po kojima ćemo pamtiti Paka Rabana 2

Od tada proizvodnja nije stala, a novi proizvodi lansirani su iz godine u godinu, uključujući kultni 1 Million, koji je ušao u istoriju kao svetski napoznatiji i najprodavaniji muški miris
Najljepše žene sveta u njegovim kreacijama

Najepše žene sveta u njegovim kreacijama

Brižit Bardo nosila je njegovu kreaciju u spotu za pjesmu Contact, a Mina i Odri Heburn pojavljivale su se u njegovim haljinama. No ako postoji jedna zvezda koja je zaista ušla u istoriju kao ikonsko lice brenda, to je zasigurno Džejn Fonda  sa svojim futurističkim kostimima u filmu Barbarela iz 1968.

U savršenom skladu s odvažnim tonom filma, Pako Raban je za Fondu kreirao uska metalik poprsja, pripijene kombinezone, steznike s golišavim aplikacijama od pleksiglasa, srebrne jakne u astronautskom stilu. “Luk“ je bio inspirisan sletanjem čoveka na Mesec, a njime je Raban pokrenuo potpuno novi trend u modi, Space Age.

Pet stvari po kojima ćemo pamtiti Paka Rabana 3
Foto : Paco Rabanne via BestImage / Bestimage / Profimedia

Kultna torba

Poznata je stvar da KoKo Šanel nije bila obožavateljka Rabana, toliko da ga je pogrdnim tonom nazivala „metalurgom“. Njegova Le 1969, kultna torba, rođena je kao šaljivi odgovor na ovaj zajedljivi nadimak, ali tu nije stao.
Naime, u to je vreme Šanel radila na torbi s lančanom ručkom, a kao odgovor Raban je odlučio takođe upotrebiti i lančanu ručku. Jedini problem? Umesto pozlaćenih karika, odlučio se za lanac kojim se potezao vodokotlić.

Konačno, dizajner se nije bavio stvaranjem odeće koju će nositi. „Kreacija mora šokirati“, ponavljao je. Njegova genijalna kreacija vrlo je brzo postigla uspeh. Brigižit Bard i Françoise Hardy nosile su kultnu torbu, a čak i danas, više od pedeset godina kasnije, i dalje je jedan od najtraženijih modnih dodataka.

Y2K na Pako Raban način

Raban se vrlo dobro snašao u Y2K eri koja je za njegov brend značila zanimljivu mešavinu svetlucavih minića, bikinija izrađenih od lanaca, PVC haljina i lančanih oklopa s umetcima u obliku srca. Jedna od njegovih najupečatljivijih kreacija iz ovog doba je svetlucava srebrna haljina koju je tako ležerno nosila Karolina Kurkova na vrhuncu svoje slave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari