Peti dan Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica u znaku predstava iz Kine, Portugalije i BiH 1Foto: Damir Vujković

Petog dana 30. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica, u takmičarskom programu izvedene su predstave “Umetnost rata” Dečijeg pozorišta Instituta za blagostanje Kine, “I tako dalje” iz portugalskog pozorišta “S.A. Marionetas – Teatro e Bonecos” i “Zmaj i princeze” Lutkarskog pozorišta Mostar u Bosni i Hercegovini.

Predstava “Umetnost rata” izvedena je na sceni “Jadran” Narodnog pozorišta, a kreirana je iz dečije perspektive – kao fizički performans – kako bi Ezopovu basnu Kornjača i zec razradila na izrazito smešan način.

“Izveli smo ovu priču na veoma kineski način i nadamo se da se publici dopada, jer veoma drugačiji stil od onog koji dolazi iz drugih zemalja. Naša predstava je prozor za publiku, da malo bolje upozna Kinu i našu kulturu”, rekla je glumica Zhou Lei i dodala kako je veoma srećna i počastvovana što je njeno pozorište pozvano na festival.

Predstava “I tako dalje” portugalskog pozorišta “S.A. Marionetas – Teatro e Bonecos” izvedena je u Dečjem pozorištu Subotica, a rezultat je višegodišnjeg rada u oblasti lutkarskog pozorišta i konkretno nemog teatra.

Peti dan Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica u znaku predstava iz Kine, Portugalije i BiH 2
Foto: Damir Vujković

U pitanju su kratke priče o mestu čiji stanovnici proživljavaju raznorazne avanture.

Naivnost njihovih postupaka rezultira u povremenom humoru.

Zvukovi i pokret menjaju reči, a lutke zaokupljaju pažnju gledalaca svojom jednostavnošću.

“Napravili smo je za putovanja po svetu i zbog toga ne koristimo reči, da bi je svi razumeli. Napisali smo kratke priče o ljudima i mačkama, ljubavi – uobičajenim stvarima. Mačke uvek rade nešto smešno, tako da ih jednostavno gledamo i dobijamo sjajne ideje”, rekao je reditelj i glumac Žoze Žil o predstavi.

Peti dan Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica u znaku predstava iz Kine, Portugalije i BiH 3
Foto: Damir Vujković

Lutkarsko pozorište Mostar iz BIH izvelo je predstavu “Zmaj i princeze” autora Kirjakosa Argiropulosa, na sceni “Jadran” Narodnog pozorišta.

Ovo je priča o jednoj princezi i jednom zmaju, u kojoj su autori princezu zamenili drugom, pa još jednom, da bi na kraju predstavili bajku o jednom zmaju i mnogo princeza.

“Ovo je jedna prvenstveno dinamična, razigrana predstava, ali koja na svoj lep način uči decu da sve princeze nisu dobre, lepe, plemenite i pametne samo zato što su princeze, i da svi zmajevi nisu loši samo zato što su zmajevi. Takođe, ova predstava je spoj plemenitog humora, zabave, i naravno onog što svaka lutkarska predstava ima – da se iz nje izvuče poneka pouka. Za najmlađe da nauče nešto novo, a za nas malo starije da se podsetimo i onih vrednosti koje smo, pritisnuti kroz život raznoraznim problemima, možda i zaboravili”, kazao je glumac i direktor Lutkarskog pozorišta Mostar Tibor Oreč.

Šestog festivalskog dana, 22. septembra, na programu je poslednja predstava “Petar i Vuk” pozorišta “Baja Mare” iz Rumunije, koja će biti izvedena na Sceni “Jadran” Narodnog pozorišta.

U okviru filmskog programa, u bioskopu “Eurocinema” biće prikazan animirani film “Ups 2! Avantura se nastavlja”.

Svečano zatvaranje festivala i dodela nagrada najboljim predstavama zakazani su za 19 časova u Dečjem pozorištu Subotica.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari