Peti Dunav film fest od 19. do 25. avgusta u Smederevu 1Umetnički direktor festivala Jugoslav Pantelić Foto: Dunav Film Fest

Peto izdanje Dunav film festa biće održano od 19. do 25. avgusta ove godine na četiri lokacije u Smederevu. Festival će biti otvoren na Smederevskoj tvrđavi projekcijom filma „Rabije Kurnaz protiv Džordža V. Buša“ nemačkog reditelja Andreasa Drezena.

Ostale lokacije su: Centar za kulturu Smederevo, Brod Pristan i Karađorđev dud. Program će moći da se prati i onlajn na filmskoj platformi MojOFF.

U okviru festivala, u selekciji umetničkog direktora Jugoslava Pantelića, biće prikazano 35 filmova, kao i prve dve epizode treće sezone serije „Klan“.

Filmovi se takmiče za glavnu nagradu „Dunavska lađa“.

Pored filma na otvaranju, u takmičarskom programu će biti prikazano još devet filmova iz podunavskih zemalja, među kojima se ističu mađarski film „Priča moje žene“ Ildiko Enjedi, „Grad prokletih“ austrijskog oskarovca Štefana Ruzovickog, kao i „Magnetna rezonanca“ rumunskog reditelja Kristijana Munđiua. Na zatvaranju će biti prikazan film „Blizu“ Lukasa Donta.

Na Brodu Pristan biće prikazani filmovi u okviru programa Najbolji iz Evrope kao što su „Ljudska komedija“ Gzavijea Đanolija, „Prevara“ Arnoa Deplešena, kao i italijanski film „Latinska Amerika“ braće d’Inočenco.

Filmski globus, programska sekcija koja će biti prikazana u Centru za kulturu Smederevo uključuje neke od svetskih festivalskih hitove iz ove godine, među kojima se ističu „Neka bude jutro“ izraelskog autora Erana Kolirina, „Bergmanovo ostrvo“ Mie Hansen Leve, kao i „Pariz: Ljubavna priča“ Žaka Odijara.

Dečiji program koji će se prikazivati kod Karađorđevog duda uključuje šest animiranih filmova, sinhronizovanih na srpski jezik.

Cena ulaznice za takmičarski program na Tvrđavi iznosi 200 dinara, dok je ulaz na ostalim lokacijama slobodan.

Filmovi iz svih programa osim takmičarskog biće dostupni i korisnicima GOLD pretplate na platformi MojOFF.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari