Peticiju za smenu Ivone Jevtić za dan potpisalo 500 ljudi 1

Peticiju za smenu gradske sekretarke za kulturu Ivone Jevtić i poništavanje rezultata gradskog konkursa za projekte u kulturi, za manje od jednog dana podržalo je više od 500 ljudi.

Zbog malverzacija i zloupotreba pri sprovođenju konkursa za finansiranje ili sufinansiranje projekata u kulturi, čiji su rezultati objavljeni nedavno, Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) pokrenula je peticiju kojom poziva stručnu javnost u polju kulture, ali i sve građane Beograda da podrže ove zahteve, a do sada se odazvao veliki broj ljudi, uglavnom radnika u polju kulture, među kojima su kustosi, umetnici, fakultetski profesori, kako sa nezavisne scene tako i iz javnih institucija, saopštavaju iz NKSS.

„Zahtevamo ostavku i poništenje konkursa za 2018. zbog malverzacija i zloupotreba koji već dve godine za redom omogućava podobnim i javnosti potpuno nepoznatim organizacijama dobijanje sredstava namenjenih kulturnoj produkciji. Preko ovog konkursa novac poreskih obveznika dodeljuje se novoformiranim organizacijama, organizacijama koje su neposredno pre ili nakon raspisivanja konkursa promenile statut da bi u njemu navele da se bave kulturom ili onima koji sa ovim poljem nemaju nikakve veze i uopšte nisu registrovani za ovu delatnost“, navedeno je u obrazloženju peticije, koja se može naći na linku https://www.peticije24.com/ostavka_gradske_sekretarke_i_ponistenje_konkursa.

Do sada, među potpisnicima peticije su: dr Milena Dragićević Šešić, redovni profesor Menadžmenta u kulturi i Teorije masovnih medija Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, i rukovodilac UNESKO katedre za kulturnu politiku i menadžment Univerziteta umetnosti u Beogradu. Mora se prestati sa privatizacijom javnih para. Konačno jednom kvalitet projekta mora biti ključno merilo”, kaže Dragićević Šešić. Zatim, dr Dejan Sretenović, Kustos Centra za vizuelnu kulturu Muzeja Savremene Umetnosti u Beogradu i dr Branislav Dimitrijević, profesor na Visokoj školi likovnih i primenjenih umetnosti. Podršku peticiji dao je i Ivan Grlić, predsednik odbora sekcije fotografija ULUPUDS, koji kaže da potpisuje „zato što je ovo već stvar koja ide predaleko. Ako se mi ne budemo pobunili i niko neće, a od kulture nema ništa bitnije za očuvanje indetiteta jednog naroda, a jasan mi je ukus(neukus) ove vlasti, ali ovo je previše!”. Peticiju je potpisao i Mrđan Bajić, profesor na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, kao i dr Irina Subotić, profesor u penziji Arhitektonskog fakulteta u Beogradu i Akademije umetnosti u Novom Sadu. Subotićeva kaže da ptpisuje peticiju „jer smatram krajnje nemoralnim koristiti javna sredstva za privatna zadovoljstva: umesto kompetentnih, obazovanih i osvešćenih funkcionera, onih koji znaju šta je kultura, dobijamo arogantne, svemoćne, samovoljne neznalice. Da li je pojam „moral“ danas i ovde izašao iz upotrebe?”.

Protiv rezultata ovogodišnjeg gradskog Konkurs za projekte u kulturi, smatrajući ih poražavajućim, oštro je protestovao veliki deo kulturne javnosti, a ovih dana su se po tom pitanju oglasili i Srpsko književno društvo, Srpski PEN centar, Udruženje umetnika Frekvencija ali i Inicijatiiva Ne da(vi)mo Beograd, koja je najavila i podnošenje krivičnih prijava zbog malverzacija, ukoliko to nadležni sudski organi sami ne urade, nakon istrage o zloupotrebama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari