Petnica: Otvorena izložba u Beogradu 1

U galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) u Beogradu otvorena je izložba povodom 35 godina rada Istraživačke stanice Petnica, naše eminentne obrazovne institucije.

Govoreći na otvaranju Izložbe akademik Vidojko Jović je rekao da mu je ras sa talentima u Petnici pružio mogućnost da svoje buduće mlade kolege upozna mnogo pre njihovih studija, jer je Petnica mesto koje okuplja naučnike i one koji žele naukom da se bave, stoji u saopštenju za medije.

Direktor Petnice Vigor Majić je tom prilikom rekao: „Izložba o naših prvih 35 godina pokazuje šta smo sve postigli, sa kime smo sve radili, gde su sada svi ti uspešni ljudi koji su stasali u Petnici i čime se bave. Eksperiment Petnica je uspeo i nastavlja da postiže dobre rezultate. Nadam se da će i država to sebi priznati, kako bismo kao pravi partneri nastavili da gradimo narednih tridesetpet godina.“

Izložbu je otvorio arheolog Andrej Starović, ovih dana poznat po objavljenom važnom naučnom radu u najnpoznatijem časopisu za nauku „Nature“, i koji je u Petnici bio polaznik, student saradnik, rukovodilac programa, a sada kao zapolseni u Narodnom muzeju u Beogradu i stručni saradnik.

Gospodin Starović je otvarajući izložbu rekao: „Petnica je planirano izmaštana, osmiššljena i uspostavljena, ali je spontano opstala.“

Izložba „35 godina Petnice“ može se pogledati u Galeriji SANU u Knez Mihajlovoj ulici u Beogradu do nedelje 29. aprila od 10 do 21 časa, saopšteno je.

Istraživačka stanice Petnica od 1982. godine organizuje obrazovne programe za motivisane i zainteresovane učenike i studente u oblasti astronomije, fizike, elektronike, računarstva, matematike, biologije, ekologije, hemije, geologije, medicine, lingvistike, istorije, psihologije, antropologije, sociologije, arheologije i dizajna. Kroz programe ISP do sada je prošlo 50.000 učesnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari