Pijanista Aleksandar Madžar 4.oktobra sa Beogradskom filharmonijom 1Foto:Promo

Okviru nove sezone Beogradske filharmonije, koja je posvećena velikom nemačkom kompozitoru Ludvigu van Betovenu pod nazivom #zapratibetovena, biće predstavljen uvod u svetsko obeleževanje 250. godišnjice njegovog rođenja.

U Velikoj dvoran Zadužbine Ilije M. Kolarca, sutra u 20 časova  zajedno sa filharmoničarima nastupiće jedan od najuspešnijih srpskih pijanista internacionalne reputacije Aleksandar Madžar.

Pod upravom dirigenta Kristijana Mandeala izvešće Betovenov Klavirski koncert br. 4, a na programu su još dela Šuberta i Prokofjeva, najavljeno je iz BGF.

Ovim koncertom počinje ciklus “Betoven virtuoz” koji se bavi kompozitorovim neprikosnovenim solističkim veštinama. Betoven je bio jedan od najvećih pijanista svog vremena, izvrsno je svirao violinu, a znao je da svira i violončelo.

“Miljenik domaće publike, Aleksandar Madžar, pravi je izbor za otvaranje ciklusa koji u fokusu ima solistički sjaj. U okviru svoje bogate i raznovrsne karijere, Madžar redovno nastupa širom sveta, a sa Beogradskom filharmonijom nakon nekoliko godina pauze. Izvešće Četvrti klavirski koncert, danas jedan od glavnih favorita pijanističke literature, koji je sam Betoven premijerno izveo.

Pored toga što se često izvodi i snima, Klavirski koncert br. 4 se smatra jednim od centralnih ostvarenja ovog žanra, a njegov drugi stav među najlepšim u literaturi. Ovu kompoziciju uokviruju odlomci Šubertove scenske muzike „Rozamunda“ i Sedma simfonija Prokofjeva”, kažu u BGF.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari