Pijanista napravio portret Dragoljuba Bakića od 26 tona građevinskog otpada na bari Reva   1Foto Facebook Marko Oljaca

Andrej Josifovski  (alias Pijanista prim A.Ć.) napravio je  portret Dragoljuba Bakića od 26 tona građevinskog otpada sa Reve u memorijalnom parku koji nosi njegovo ime, obajvio je Marko Oljača. predsednik Društva za održivu budućnost – Koraci na svom Fejsbuk profilu.

„Bakić gleda na Višnjičku banju, arhitektonsko čudo koje je projektovao sa svojom Ljiljanom.

Sedim, gledam ovaj portret i mislim o tome koliko nam Bakić nedostaje.

Ubeđen sam da bi Bakić, personifikacija dobrog duha Beograda i boljeg dela nas živeo koji dan duže da je mogao videti onu reku divnih ljudi koji šetaju njegovim gradom, pre nekoliko mesci.

A svaki dan uz i sa Bakićem je bio čista čast i ogromna privilegija, naveo je Marko Oljača.

Arhitekta i umetnik Andrej Josifovski je na svom Instagram profilu postavio nekoliko objava o svom novom projektu i prisetio se reči arhitekte Dragoljuba Bakića kome je posvetio ovaj svoj monumentalni rad.

„Nekoliko godina unazad, poslednja nedelja septembra rezervisana je za „Nedelju sa arhitekturom“.

Ovaj moj novi projekat nije nastao u saradnji sa mojim Arhitektonskim fakultetom, ali me je ta manifestacija inspirisala da se setim tog velikana arhitekture, čoveka, koji me je redovno kada se sretnemo pitao o tome kako je na fakultetu i koji je uvek javno branio čast našeg poziva.

“Arhitektura nije to što mislite i u šta vas danas ubeđuju da jeste!”

Portret arhitekte Dragoljuba Bakića napravljen je od 26 tona građevinskog otpada na bari Reva, u memorijalnom parku koji nosi njegovo ime.

Pijanista napravio portret Dragoljuba Bakića od 26 tona građevinskog otpada na bari Reva   2
Foto: Facebook Marko Oljaca

Nelegalnu deponiju na preko 17ha površine i 8m visine i dalje se ne zna ko je napravio, ali se vrlo dobro zna kako se Dragoljub hrabro borio protiv te pošasti.

 

Simbolično, njegov lik je okrenut ka stambenom naselju smeštenom preko, uz Dunav, građenom prema projektu koji je razvijao zajedno sa svojom suprugom Ljiljanom, jednom od retkih čovekomernih naselja koje danas imamo.

“Nisam to što misliš!”

Bara Reva,
Beograd, Srbija,
2023.  napisao je Pijanista na svom Instagram profilu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari