Pisac Dejan Aleksić prvi dobitnik književne nagrade „Dušan Radović” 1Foto: Beoinfo

Pisac Dejan Aleksić prvi je dobitnik nagrade „Dušan Radović”, koja se od ove godine dodeljuje za najbolje delo iz oblasti dečije književnosti. Aleksić je nagradu dobio za delo „Malo, malo pa slon”, a svečanosti povodom dodele nagrade u Starom dvoru prisustvovali su zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, kao i sekretar za kulturu Ivan Karl, saopšteno je iz uprave Grada.

Kako je saopšteno, Vesić je istakao da Grad Beograd i Biblioteka grada Beograda mogu da budu ponosni na 2022. godinu, jer su pokrenute dve književne nagrade – „Beogradski pobednik” za roman godine, te nagrada „Dušan Radović” za najbolje delo književnosti za decu i mlade iz prošle godine.

– Ove godine slavimo 50 godina FEST-a i ponosimo se mnogim kulturnim manifestacijama koje su pokrenute u našem gradu. Siguran sam da će za 20, 30 ili 50 godina na isti način govoriti o ovim nagradama, jer su kredibilne i dodeljuju se zaista najboljima. Namera Grada Beograda, kao osnivača Biblioteka grada Beograda, jeste da prava i dobra književnost bude nagrađena. Srećan sam jer smo imali snagu i političku volju da pokrenemo ove nagrade, jer mislim da književnih nagrada nikada nije dovoljno. To je svojevrstan podstrek za književnike, a ujedno i dokaz da kao društvo cenimo kvalitetna književna dela i pisce. Posebno sam zadovoljan i srećan zbog nagrade „Dušan Radović”, jer mislim da pisci koji pišu za decu i mlade zaslužuju posebnu pažnju. Siguran sam da će ovu nagradu uvek dobijati pisac čije je delo zaista najbolje. Izabrali smo žiri koji samostalno donosi odluke i želim im da u narednim godinama uvek biraju najbolja dela, jer će tako dati najbolji mogući doprinos našoj kulturi – rekao je Vesić.

On je rekao da je izuzetno srećan što se nagrada zove po Dušanu Radoviću i izrazio mišljenje da se Beograd nije dovoljno zahvalio velikom piscu i pesniku za sve što je uradio za naš grad.

– Svi smo rasli uz njegove pesme i knjige, a kasnije imali priliku da čitamo njegove knjige iz serijala „Beograde dobro jutro”. Mnoge stvari koje je govorio tokom sedamdesetih i osamdesetih godina još uvek su aktuelne. On nije bio samo pisac, pesnik, novinar i televizijski urednik već i hroničar Beograda. Mislim da ne postoji bolji način da se odužimo Dušku Radoviću od imenovanja nagrade za dečiju književnost po njemu. Duško Radović će dobiti i spomenik. Tu odluku smo takođe doneli, a to je odavno trebalo da se dogodi. Siguran sam da bi Dušku bilo draže da se njegovo delo pamti i u obliku nagrade za dečiju književnost. Ubeđen sam da je za decu najteže pisati, jer decu ne možete nikada da prevarite i zato što vole dela koja su zaista kvalitetna – rekao je Vesić i zahvalio svima koji su učestvovali u realizaciji ove ideje, posebno Biblioteci grada Beograda i direktorki Jasmini Ninkov, kao i odbornicima Skupštine grada koji su jednoglasno prihvatili ideju o ovim nagradama.

Vesić je rekao da je žiri imao veliki i težak posao te izrazio nadu da će u godinama koje dolaze žiri imati još više posla.

– Žiri je doneo pravu odluku i nagrada odlazi u prave ruke. Siguran sam da je bilo i drugih dela koja zaslužuju nagrade, ali kod nagrađivanja ipak može biti samo jedan pobednik. To će biti dodatni podstrek za ljude koji pišu za decu jer želimo da im pokažemo da cenimo njihov rad. Čestitam pobedniku, ali i svima koji su poslali radove i siguran sam da ćemo već sledeće godine imati više knjiga u konkurenciji – rekao je zamenik gradonačelnika.

Predsednik žirija bio je Miloš Radović, sin Duška Radovića, kao i profesorke Zorica Hadžić i Zorana Opačić. Miloš Radović je zahvalio Biblioteci grada Beograda i Gradu Beogradu na činjenici da delo njegovog oca nije zaboravljeno i podsetio da se ove godine obeležava 100 godina od rođenja Duška Radovića.

– Zahvalan sam na visokoj i odgovornoj funkciji koja mi je dodeljena u žiriju. Odluku smo doneli jednoglasno i nagrada pripada Dejanu Aleksiću za delo „Malo, malo pa slon”. Nagraditi Dejana Aleksića nije velika mudrost, a možemo da budemo srećni jer smo mu danas dodelili nagradu koju još nema u svojoj kolekciji, koja ga je dugo čekala i najviše liči na njega – poručio je Radović.

Dejan Aleksić je rekao da se kulturna svest jednog naroda može izraziti njegovim odnosom prema istaknutim pojedincima koji su nacionalnu kulturu suštinski i duboko obeležili.

– Taj odnos ima brojna ishodišta i mnogo je načina da se gradi i neguje. Jedan od tih načina je uspostavljanje uglednih priznanja u sferi umetnosti i kulture koja nose imena velikih stvaralaca. Neosporno je da naša književnost za decu već odavno zaslužuje postojanje nagrade sa imenom jednog od najvećih stvaralaca ove literarne vrste i plemenit je čin što se utemeljuje na stogodišnjicu njegovog rođenja. Duško Radović je izvanredna stvaralačka priroda kakva se retko sreće i u mnogo većim, dinamičnijim i uticajnijim kulturama – rekao je Aleksić.

Nagradu je dobitniku uručila direktorka Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari