Pitam se, pitam, koliko sam bitan 1

Pozorište „Boško Buha“ pripremilo je novu predstavu na sceni za decu.

Komad „Pitam se, pitam, koliko sam bitan“ nastao po tekstu Erlenda Lua biće premijerno izveden u režiji Jane Maričić 1. aprila u UK „Vuk Stefanović Karadžić“ u 12 i u 20 sati, najavljeno je na konferenciji za novinare.

Podsetimo, ovaj teatar trijumfovao je na festivalu najboljih komediografskih ostvarenje Dani komedije u Jagodini sa predstavom „Florentinski šešir“ po tekstu Ežena Labiša, a režiji i adaptaciji Darijana Mihajlovića, kojoj su između ostalog pripale i nagrade za najbolje ostvarenje i kritike i publike. Direktor „Buhe“ Igor Bojović istakao je da su ova priznanja najbolji pokazatelj rezultata koje ovo pozorište postiže bez obzira na uslove u kojima radi. Zgrada na Trgu Republike pod rekonstrukcijom je već četiri godine, ali predstave se i dalje izvode i to u UK „Vuk“. Repertoar čak dobija i nove naslove, poput „Pitam se, pitam, koliko sam bitan“.

Ova predstava u kojoj igraju: Stefan Bundalo, Aleksandar Milković, Miloš Vlalukin, Teodora Ristovski i Jelan Trkulja, prema rečima dramaturškinje Milene Depolo, predstavlja novi korak u repertoaru scene za decu ovog teatra. U buduće „Buha“ neće postavljati samo bajke i klasike, već i savremene tekstove, a komad koji otvara vrata ovoj praksi nastao je iz pera čuvenog norveškog pisca koji je jako popularan među roditeljima. Depolo ističe da Lu paralelno sa romanima „Dopler“, „Volvo kamioni“, „Naivan. Super“… piše i knjige za decu u kojima je glavni junak Kurt, vozač viljuškara.

„Ovo je predstava o važnim pitanjima, smislu života kod odraslih ili pitanju dosade kod dece. Kurt shvata da mu je dosadno da živi svoj život i zato rešava da promeni svoje zanimanje. Nailazi na niz prepreka sa takvom odlukom da bi na kraju naučio da je najvažnije da zavoli sebe u svojoj koži“, kaže Jana Maričić. Ona dodaje da je predstava namenjena deci predškolskog uzrasta koja u tom periodu počinju sa autorefleksijom i počinju da se pitaju šta bi mogli da rade na svakodnevnom nivou, ali i šta da budu kad odrastu. „Ovo je veoma duhovita, živa, izuzetno dinamična predstava, sa brzim ritmom, što deca u tom uzrastu mogu i vole da prate. Kroz neke realne događaje pojavljuju se ta važna pitanja koja se vide već i u samom naslovu, što jedno dete može da prepozna, jer je poruka vrlo jasna. Iako nije interaktivna, predstava se oslanja na glumačku prisutnost i drži pažnju publike, zbog čega se i igra na kamernoj sceni Kult“, kaže Maričić dodajući da i scenografija i rekviziti liče na igračke zbog čega takođe predstava može biti prijemčiva deci.

Glavni glumac Stefan Bundalo naglašava da ovakva predstava za najmlađe ne postoji na repertoaru ni jednog pozorišta za decu u Beogradu. „Postavljanje pitanja identiteta i šta pojedinac može da promeni u svom mikrokosmosu i kako će to uticati na makrokosmos, to su neka pitanja koja svako od nas postavlja sebi na dnevnom nivou“, ističe glumac. Njegova koleginica Teodora Ristovski dodaje da je u svojoj osnovi ovaj tekst najviše podseća na „Alisu u Zemlji čuda“.

Reperize predstave zakazane su za 12, 13, 25. i 28. april.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari