"Plava vrata" otvaraju #Muzejnaminut 1

Posle čuvenih filmskih žurnala na kome su mnoge generacije pratile uspehe nekadašnjeg jugoslovenskog domaćeg samoupravnog društva, gromoglasnih reklama i pomodnih filmskih trejlera, Narodni muzej u Beogradu i Kombank dvorana rešili su da filmofile obraduju i umetničkim delima na filmskom platnu.

Reč je o projektu #MuzejNaMinut – trejlerima sa umetničkim biserima Narodnog muzeja – slikama, skulpturama, arheologijom i drugim delima koji će u trajanju od jednog minuta držati pažnju publike pre filmske projekcije u nekadašnjoj preuređenoj velikoj dvorani Doma sindikata.

– Projekat #MuzejNaMinut je inovativni vid povezivanja bioskopa „Kombank dvorana“ i Narodnog muzeja u Beogradu, čiji je cilj uvođenje novog vida komunikacije kulturne baštine sa publikom i otkrivanje novih ljubitelja muzeja i bioskopa. Neočekivanim pojavljivanjem muzejskog eksponata na bioskopskom platnu pre početka filmske projekcije, kratkim susretom posredovanim emocionalnim vodičem, biseri nacionalne kulturne baštine oživeće na nesvakidašnji način. Muzej ulazi u nove medijske forme, koristeći samo jedan minut gledaočeve pažnje za ostvarivanje snažnog utiska i doživljaja umetnosti. Kombinacijom zvuka, teksta i slike stvorena je kratka i snažna forma koja otkriva različite slojeve i mogućnosti doživljaja umetničkog dela. Pripovedanje na ovaj način prelazi u dinamične, digitalne forme obraćajući se i novim posetiocima – objašnjava za Danas Lidija Ham Milovanović iz Narodnog muzeja.

Prvi eksponat iz ove nacionalne institucije, koji će se se predstaviti u Kombank dvorani biće antologijsko delo srpskog impresionizma slika „Plava vrata“ Milana Milovanovića. Ova slika naslikana je 917. na Kapriju, gde se Milovanović oporavljao od bolesti i ranjavanja u Prvom svetskom ratu, u kom je učestvovao kao ratni slikar.

– Okupana svetlošću, vrata upućuju na mogućnost prolaska kroz vrata u neku drugačiju realnost. Iako je nastala dok je rat trajao, ova slika svojstveno Milovanoviću i njegovim savremenicima koji su slikali u duhu impresionizma, donosi neočekivane količine svetlosti, životne nade i radosti. Iako jednostavna po kompoziciji i i skromna po formatu, „Plava vrata “ iz stalne postavke Narodnog muzeja predstavlja jedan od ključnih impresionističkih radova srpskog slikarstva – kažu Lidija Ham Milovanović.

Ova slika nedavno se našla i u domaćoj književnosti za decu – ima važnu ulogu u avanturističkom romanu mlade književnice, inače po obrazovanju istoričara umetnosti Ivane Nešić „Misija: Muzej“, koju je objavio Kreativni centar.

Prema rečima Lidije Ham Milovanović, projekat #MuzejNaMinut obuhvatiće i dela Đorđa Krstića, Save Šumanovića, Nadežde Petrović, Živojina Lukića, Pabla Pikasa, Ogista Renoara, nalaze sa Lepenskog vira, Novog Brda…

U Narodnom muzeju kažu da je Projekat #MuzejNaMinut ostvaren u saradnji sa firmama NextGame, koja ga je kreativno uobličila i Cinammon Production koja je producirala serijal. #MuzejNaMinut je deo međunarodnog projekta GIFT – koji se bavi istraživanjima mogućnosti personalizovanih muzejskih iskustava, sa podrškom Evropske komisije kroz fond Horizon 2020.

U čast začetnika srpskog impresionizma

Srpski slikar i likovni pedagog Milan Milovanović (1876-1946) bio je rodom iz Kruševca gde je završio osnovnu školu i nižu gimnaziju, da bi 1896. upisao je likovnu školu čuvenog Kirila Kutlika u Beogradu, a godinu kasnije stigao u atelje Antona Ažbea u Minhenu. Završio je studije umetnosti na dve Akademije – minhenskoj i pariskoj, posle čega se vratio u Beograd kao jedan od najobrazovanijih srpskih slikara. Sa Nadeždom Petrović i Mališom Glišićem smatra se začetnikom srpskog impresionizma

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari