Pobuna, protesti i nedokučivi svetovi Aleksandra Rafajlovića: Izložba "NASTAVIĆE SE" u Galeriji Haos 1Foto promo Galerija Haos

Jedno od najvažnijih i najangažovanijih kulturnih mesta u Beogradu, Galerija Haos, približava se polako tridesetogodišnjici svoga rada, i sa željom da zaokruži jedan specifičan izlagački koncept priređuje publici još jedan značajan događaj – izložbu Aleksandra Rafajlovića koja će svečano biti otvorena u utorak, 11. juna u 20 časova.

– Smatrali smo da bi bilo nedopustivo da preskočimo neke od značajnih likovnih stvaralaca na našoj likovnoj sceni među koje svakako spada i Aleksandar Rafajlović. Akademski slikar, ulični portretista – kako sam voli da ističe – fotograf, multimedijalni umetnik, konceptualista bez poze – kako su drugi navodili – ličnost posebnog senzibiliteta, radoznala, zanimljiva i samosvojna pojava. Jedan od retkih stvaralaca potpuno poisvećenih svojoj umetnosti. Dobitnik brojnih značajnih nagrada i priznanja za doprinos nacionalnoj kulturi – najavila je Borka Božović, istoričarka umetnosti i osnivačica Galerije Haos.

– Ceneći sve to što on predstavlja i što je u stanju da inventivno osmisli, sa puno poverenja smo mu uputili poziv i prepustili odabir u komponovanju postavke kada je reč o crtežu i ulozi linije. Šta je smislio to ćemo tek videti. Pomalo je bio misteriozan, a ni tekst upriličen za ovu postavku nam ne otkriva mnogo.

Reč je, navodi nam autorka teksta, o dve vrste radova. Ne sumnjamo da će i ova prezentacija biti nešto posebno.

Znano je da u mnoštvu ili odbačenog materijala ili kakvog materijala izvučenog iz zaborava – (pošto ovaj umetnik potiče iz jednog specifičnog i retkog kulturnog miljea a ne raskida te veze sa prošlošću) – kreira i otkriva nove slojeve ne samo svoje ličnosti nego i korene naših poimanja, predrasuda, odnosa prema ženi i naročito prema vrednostima uopšte.

Pokreće emocije i reinterpretira sve, na njemu svojstven način, dajući nam nova tumačenja, nove estetske i poetičke iskaze, sa specifičnim porukama, opomenama, preispitivanjima, ističe se o radu ovog izuzetnog umetnika.

– Ovoga puta Aleksandar Rafajlović je naslovio svoju izložbu „NASTAVIĆE SE“, i verujemo da slede razni nastavci u mnoštvu ideja koje tek ima nameru da nam isporuči. Reč je o pobuni protiv enormne produkcije u našoj savremenosti koja sve manje mari za ono što su zadovoljstva, uživanja i potrebe za istinskim sadržajima u umetnosti – navodi Božović.

Ali, i ne samo o tome. Potpisnica predgovora je Milica Stojanov koja između ostaloga kaže:

„Postavka Rafajlovića se sastoji od preuzetih artefakata iz neposrednog životnog okruženja, enterijera doma kao mesta pripadanja, intime i poznatih utabanih svakodnevnih praksi, zatim od crteža iz davno nastalog stvaralačkog opusa autora, kao i od aktuelnih crteža koji se nadovezuju na pomenute prethodnike i preuzete elemente..“, objašnjava Stojanov.

„Preuzeti artefakti su upotrebne i dekorativne bele pamučne tkanine – dozidnice, stolnjaci, nadstolnjaci, peškiri. Vez na njima oslikava idilične motive iz svakodnevice, sa dodatkom floralnih ornamenata kome i sam umetnik daje važno mesto u čitavom opusu…
Još jednu važnu celinu u okviru postavke čine crteži koje je autor nadogradio uzimajući kao polazište svoje crteže iz studentskog perioda, kada je koristio crtež kao alat da sagleda i pribeleži detalje, lepotu i poredak stvari između stvarnosti i imaginacije.

Pobuna, protesti i nedokučivi svetovi Aleksandra Rafajlovića: Izložba "NASTAVIĆE SE" u Galeriji Haos 2
Foto promo Galerija Haos

Oni oslikavaju ljudsku slobodu i potrebu za samoistraživanjem, za nekim nedokučivim svetovima i opsenarstvom. Imajući u vidu ovu i prethodno opisanu celinu, ulazak u ovaj umetnički prostor doživljava se i kao ulazak u prostor između ljudske potrebe za potragom unutrašnjeg života, sveta magičnog, duhovnog i imaginarnog, i sa druge strane, ljudske potrebe da se jasno prikažu I priznaju naše uloge i doprinosi u stvarnosti svakodnevnog života…, ističe u svom tekstu Milica Stojanov.

Izložba „NASTAVIĆE SE“ biće otvorena do 5. jula ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari