Madlenianum sa dramom "Žanka" sutra gostuje u Nišu 1Foto: Promo, Opera & Theatre Madlenianum

Premijerno izvedenu u novembru mesecu 2017. godine, dramu o našoj čuvenoj glumici Žanki Stokić, u zemunskom Madlenianumu, imaće prilike da vidi i publika u Nišu 31. januara u 20 časova u Narodnom pozorištu Niš, saopštio je ovaj teatar.

Naša čuvena glumica i njena tragična sudbina intrigira javnost i 70 godina posle smrti, ljubimica publike pamti se po svojim čuvenim pozorišnim ostvarenjima, ali i po životnoj priči obeleženoj tragičnim nerazumevanjem vlasti koja se u Srbiji ustoličila 1944. godine.

Kamerna predstava po drami Žanka, Miodraga Ilića, u režiji Milice Kralj, sa maestralnom Jelicom Sretenović u naslovnoj ulozi, odaje počast Žanki Stokić, koja je celo svoje biće posvetila humanoj misiji teatra.

Rediteljka je Milica Kralj a pored Jelice Sretenović igraju Milan Caci Mihailović i Petar Mihailović.

Autor drame „Žanka“ bio je zaokupljen mnogobrojnim pitanjima, a pre svega koliko je Žanka Stokić uistinu bila kriva što je svoje blistavo glumačko umeće stavila u službu režima pod okupacijom u Drugom svetskom ratu.

– Žankin slučaj potvrđuje činjenicu da je „samo umetnik bezopasan po društvo“ razumljiv i pogodan vlastima, ali i negira mogućnost jednostavnog odgovora na večito pitanje – smeju li umetnici da zabavljaju narod u teškim vremenima, imaju li uopšte pravo na igru… Žanka igra da bi živela. Igra jeste pitanje života za glumca. Zbog te igre slavna komičarka nosi tragedijsku krivicu. I naša predstava je svojevrsna igra – igra snoviđenja, odnosno predstava koju režiraju isprepletana Žankina sećanja. Od čamotinje, od palanke, od batina, od gubitaka, od lomova, od razočaranja, od bolesti, od boli, od hladnoće, od gladi, od stradanja… Živana iz Rabrova bežala je u pozorište. Tamo je uvek bilo čarolije, i strasti, i lepote, i smeha… U pozorištu je uvek sloboda, kaže rediteljka Milica Kralj.

Traumatična istorijska epoha

Troje glumaca, od kojih dvojica tumače više likova (među kojima je i lik B. Nušića), u drami Miodraga Ilića osvetljavaju traumatičnu istorijsku epohu, da bi u središtu bilo pitanje moralne krivice umetnika, s obzirom da svaka vlast hoće da ih upotrebi za svoje ciljeve. Delo je humornog, ali i potresnog, tragičnog toka radnje, a problem savesti i moralne krivice umetnika, njegova orijentacija i humanistička pozicija čine srž ove predstave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari