Počela kampanja dodavanja referenci na Vikipediji na srpskom jeziku 1Foto: Logo

Akcija počinje 15. januara i trajaće do 5. februara 2020. godine, a osim bibliotekara, moći će da joj se priključe svi zainteresovani pojedinci. 

Vikimedija Srbije u saradnji sa Univerzitetskom bibliotekom „Svetozar Marković” već treću godinu zaredom pokreće kampanju dodavanja referenci na Vikipediji na srpskom jeziku #1Lib1Ref (jedan bibliotekar, jedna referenca).

Kampanja je globalnog karaktera i sprovodi se u mnogim zemljama širom sveta u sklopu proslave rođendana Vikipedije na engleskom jeziku, 15 januara.

Cilj ove kampanje je motivisanje bibliotekara i svih zainteresovanih pojedinaca u davanju svog doprinosa najvećoj enciklopediji u ljudskoj istoriji unošenjem referenci i izvora. Mnoge lokalne biblioteke širom sveta se priključuju ovoj akciji i na taj način daju svoj doprinos čineći Vikipediju pouzdanijom. 

U Srbiji će ova akcija biti sprovedena u saradnji sa Univerzitetskom bibliotekom „Svetozar Marković” i Bibliotekom grada Beograda, sa kojima Vikimedija Srbije već dugi niz godina  ima izuzetnu saradnju.

U 2019. godini učesnici kampanje su ostvarili sjajne rezultate i zauzeli 3. mesto na globalnom nivou sa 1672 unete reference, a na globalnom nivou ispred Vikipedije na srpskom jeziku su bile samo Vikipedija na engleskom i francuskom jeziku.

Na francuskoj jezičkoj verziji Vikipedije uneto je 3.685 referenci, dok je na najvećoj svetskoj verziji – Vikipediji na engleskom jeziku uneto 2.863 novih izvora. 

Vikimedija Srbije je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje, čiji su ciljevi promocija i podržavanje stvaranja, sakupljanja i umnožavanja slobodnog sadržaja na srpskom jeziku isključivo na neprofitan način, kao i ideje da svi ljudi imaju jednak pristup znanju i obrazovanju. Udruženje je registrovano u Srbiji i deluje kao jedini zvanični ogranak Vikimedije u Srbiji.

Ovim putem vas pozivamo da medijski podržite radionice uređivanja referenci koje će biti održane u Univerzitetskoj biblioteci Svetozar Marković, u Bulevaru kralja Aleksandra 71, 16.01. od 10 do 13 časova, kao i 24.01. na Dečijem odeljenju Biblioteke grada Beograda, na adresi Studentski trg 19, od 10 do 13 časova. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari