Počela prodaja ulaznica za 55. Mokranjčeve dane, broj mesta prepolovljen zbog epidemioloških mera 1Foto: Dom kulture Negotin

Osnovani kao omaž muzičkom delu najvećeg srpskog kompozitora i dirigenta, Stevana Stojanovića Mokranjca, rodonačelnika srpske umetničke muzike, Mokranjčevi dani predstavljaju najstariji muzički festival Srbije.

Prošle godine njihovo održavanje odložila je nepovoljna epidemiološka situacija, a ovogodišnji će biti organizovan u skladu sa aktuelnom situacijom. Program 55. Mokranjčevih dana, kako kažu u negotinskom Domu kulture, značajno je sveden i usklađen sa epidemiološkim prilikama, ali su zadržani svi stožeri na kojima je Festival istrajavao.

– Uz maksimalno poštovanje mišljenja Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravlje „Timok“ Zaječar i shodno tome Zaključka Štaba za vanredne situacije opštine Negotin o obavezi preduzimanja svih epidemioloških mera, publika će moći da prati programe 55. Mokranjčevih dana – navode u Domu kulture „Stevan Mokranjac“ u Negotinu.

Konkretno, to će se odraziti na broj mesta u zatvorenim prostorima u kojima će se odvijati festivalski programi. Od ukupno 573 mesta u sali Doma kulture „Stevan Mokranjac“ publici će na raspolaganju biti 253 mesta, shodno Uredbi Vlade Srbije o broju mesta u zatvorenom prostoru u uslovima pandemije korona virusa i Zaključku Štaba za vanredne situacije opštine Negotin od 20. avgusta ove godine.

Zbog svedenog broja mesta usklađenog sa aktuelnim propisima, Dom kulture će u prodaju pustiti 219 ulaznica, dok su 34 rezervisane za goste Festivala, sponzore i novinare, a iz istih razloga, od 300 mesta u Sabornoj crkvi Svete Trojice, u prodaji će biti 126 ulaznica.

– Dom kulture „Stevan Mokranjac“ će iste mere u vezi broja posetilaca u uslovima korone primenjivati i u svim drugim prostorima u kojima će biti priređivani programi, u izložbenim galerijama, foajeu Doma kulture, Кonaku kneza Todorčeta i Mokranjčevoj rodnoj kući – navode nadležni u ovoj ustanovi kulture, dodajući da će na svim mestima biti postavljene dezobarijere i preporučeni dezificijensi za posetioce. Nošenje epidemioloških maski biće jedan od uslova koji će publika morati da ispoštuje u cilju nesmetanog praćenja programa.

Prodaja ulaznica za festivalske programe počela je danas i njihova cena se kreće od 300 do 700 dinara, dok će kompleti ulaznica, po ceni od 3.900 dinara, biti u prodaji do subote, 11. septembra.

Podsećamo da će od 11. do 17 septembra, za vreme trajanja 55. Mokranjčevih dana, osim tradicionalnog Natpevavanja horova, biti održani koncerti Hora „Sveti Stefan Dečanski“ Mladena Đorđevića i Uki Ovaskainena, Gudačkog kvarteta „4 Gudača“ , Hora „Sveti Serafim Sarovski“, Simfonijskog orkestra RTS i koncert Stefana Milenkovića i Hilde Švan.

Na programu su i opera „Tako čine sve“ Operskog studija Fakulteta muzičke umetnosti i nastup igračke trupe „Una Saga Serbica“ . Zadržani su i drugi programski stubovi Festivala: izložbe fotografija Dragoslava Ilića, likovne kolonije Eho muzike i vajara Milovana Кrstića, mokranjski program Niti tradicije, dirigentski seminar, promocije značajnih izdanja, naučna tribina posvećena istraživanju Mokranjčevog dela, Koncerti u 11 na gradskom trgu.

Ovogodišnji Mokranjčevi dani počinju u subotu, 11. septembra tradicionalnim svečanim otvaranjem u dvorištu Mokranjčeve rodne kuće i nastavljaju Natpevavanjem horova, a završavaju u petak, 17. septembra, kocertom Simfonijskog orkestra RTS i dodelom festivalskih priznanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari