Počeli 56. Filmski susreti u Nišu 1Foto: Danas

U Nišu je večeras počeo 56. Festival glumačkih ostvarenja u domaćem igranom filmu Filmski susreti, koji će trajati do 27. avgusta, a na kojem će biti prikazano 11 filmova, od kojih će jedan imati svetsku premijeru, a tri srpsku.

Festival je otvorio film Dragana Bjelogrlića “Toma”, posvećen Tomi Zdravkoviću, kojem će to biti srpska premijera, nakon prikazivanja u Sarajevu.

Dragana Bjelogrlić je kazao novinarima da je zadovoljan atmosferom pred večerašnju projekciju na Letnoj pozornici u Tvrđavi.

– Imao sam mnogo projekcija na niškom festival, znam jako dobro nišku publiku i ako negde najmanje imam tremu to je onda Niš – rekao je Bjelogrlić.

Na pitanje šta očekuje večerašnje premijere, on je rekao „videćete” i dodao: “očekujem da će biti veoma emotivno“.

Glumac Milan Marić koji igra Tomu Zdravkovića kazao je da je rad na toj ulozi bio kompleksan, izazovan, te emotivno i fizički iscrpljujući.

On je kazao da je mislio da će posle jučerašnje svetske premijere filma u Sarajevu biti opušteniji i relaksiraniji, I da će moći samo da uživa u filmu, ali da ipak ima tremu i uzbuđen je.

– Toliko smo lepo radili ovaj film, toliko smo se mi dali, da jedva čekam da vidim kako će publika da ga prihvati. Voleo bih da osete deo onoga što smo mi utkali u ovaj film – rekao je on.

Za glumce, filmske radnike i druge goste priređen je prijem ispred Gradske kuće, gde su ih dočekivali gradonačelnica Dragana Sotirovski i Srđan Savić, direktor Niškog kulturnog centra, koji je suorganizator festivala.

Na prijemu su bili i članovi ovogodišnjeg glumačkog žirija LJiljana Dragutinović, predsednica, i Svetislav Goncić i Bane Tomašević, članovi.

Među zvanicama je primećen ministar Novica Tončev.

Festivalske nagrade će ove godine imati manji novčani deo u odnosu na prethodnu godinu.

Gran pri Naisu, za najbolje glumačko ostvarenje na festivalu, umesto novčanog dela od 700.000 dinara pratiće iznos od 500.000.

Nagrade Car Konstantin i Carica Teodora, za najbolju glavnu mušku i žensku ulogu, imaće novčani deo od 400.000 dinara.

Priznanja za najbolje epizodne uloge u novčanom smislu “vredeće” po 200.000, a za najbolje debitantsko ostvarenje- 100.000 dinara.

Festival se održava uz primenu epidemioloških mera koje je propisao republički Krizni štab.

Projekcije na Letnjoj pozornici mogu da prate posetioci koji imaju potvrdu o vakcinaciji ili  potvrdu da su u poslednjih šest meseci preležali korona infekciju.

Oni koji to nemaju, mogu da se testiraju brzim antigenskim testom, preko puta ulaza na Letnju pozornicu, po ceni od 750 dinara.

Brzi test „važi“ 48 sati, pa će testiranje morati da ponove ukoliko žele da prate nastavak festivala.

Filmovi

Osim „Tome“, srpsku premijeru imaće i film“Nečista krv – greh predaka” Milutina Petrovića, čije će bioskopsko prikazivanje početi krajem avgusta. Premijerno će biti prikazani i film “Pucnji u Marseju” Gordana Matića.

Biće prikazani i filmovi “Živ čovek” Olega Novkovića, “Dohvati nebo” Milutina Darića, “Aleksandra od Jugoslavije” Zdravka Šotre, “Lihvar” Nemanje Ćeranića, “Jedini izlaz” Darka Nikolića, “Oaza” Ivana Ikića i “Vikend sa ćaletom” Miroslava Momčilovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari