Počeo Festival američkog nezavisnog filma Sandens 1Foto: EPA-EFE/ GEORGE FREY

U gradu Park Siti u američkoj saveznoj državi Juta juče je počeo Festival američkog nezavisnog filma Sandens (Sundance), koji je osnovao poznati glumac Robert Redford.

Smotra će trajati do 3. februara i na njoj će biti prikazano više od 100 dugometražnih i dokumentarnih filmova.

Američki filmski časopisi posebnu pažnju posvećuju dokumentarcima posvećenim bivšem strategu Bele kuće Stivu Benonu „The Brink“ („Na ivici“), usponu i padu holivudskog producenta Harvija Vajnstajna, optuženog za silovanje i seksualno zlostavljanje žena „The Untouchable“ („Nedodirljiv“), kao i o seksualnom zlostavljanju dvojice dečaka zašta je bio okrivljen pa oslobođen čuveni pop pevač Majkl DŽekson – „Leaving Neverland“ („Napuštajući Nedođiju“).

Žiri festivala, koji će dodeliti nagradu za najbolje dramsko ostvarenje, predvodiće reditelj DŽejn Kempion, a u njemu su i glumica Tesa Tompson, reditelj Dejmijen Šazel i spisateljica Filis Nejdži.

Sandens je jedan od najznačajnijih američkih festivala nezavisnog filma koji pruža priliku perspektivnim filmskim stvaraocima koji se bave dokumentarnim, inostranim i nezavisnim filmom da predstave svoje projekte i privuku pažnju šire javnosti.

Na njemu su „lansirani“ autori poput Kventina Tarantina, Pola Tomasa Andersona i Darena Aronofskog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari