Počeo filmski festival "Najkraći dan" u onlajn formi 1Foto: Najkraći dan/Promo

Najkraći dan je manifestacija posvećena kratkometražnom filmu, koja se i ove godine, po sedmi put, održava 21. decembra, povodom proslave Svetskog dana kratkog filma, piše Filmski centar Srbije.

Kako FCS navodi, manifestacija koju organizuje udruženje Filmkultura uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i Filmskog centra Srbije, biće održana u onlajn formatu, pod sloganom Produži Najkraći dan.

Ovogodišnji program festival obuhvata pet masterklas-predavanja koja će se baviti različitim aspektima produkcije kratkometražnog filma, a koja će se se realizovati 19. i 20. decembra, putem Zoom platforme, kao i filmski program sačinjen od selekcije najboljih evropskih kratkometražnih filmova Evropske filmske akademije, kao i selekcije kratkih amaterskih i studentskih filmova.

U okviru EFA programa biće prikazano 12 filmova iz Velike Britanije, Francuske, Švacarske, Litvanije, Nemačke, Portugala, Belorusije i Bugarske, među kojima je i dobitnik European Film Award za  najbolji kratkometražni film- All Cats Are Grey in the Dark u režiji Lasea Lindera (Švajcarska).

Repertoar čini i 11 amaterskih filmova iz Srbije i Slovenije, kao i 11 filmova mladih filmskih stvaraoca, studenata režije iz Beograda, Sarajeva, Novog Sada i Banja Luke. Za mnoge od njih ovo će biti prvo javno, premijerno prikazivanje njihovih filmova.

Celokupan filmski program festival je besplatan i biće dostupan na Cinesseum platformi tokom 24 sata Najkraćeg dana.

Produžite Najkraći dan i iskoristite priliku da pogledate preko 30 filmskih ostvarenja na proslavi najkraćeg dana u godini i dana kratkometražnog filma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari