Počeo projekat "Kaleidoskop kulture" 1

Kaleidoskop kulture, projekat Fondacije Novi Sad 2021, otvoren je u subotu ispred tzv. Češkog magacina u Kineskoj četvrti – jednog od najznačajnijih infrastrukturnih projekata Novog Sada kao buduće prestonice kulture.

Bez obzira što je Novi Sad osvežila kiša u subotnjoj noći, 30 minuta umetnosti označilo je početak Kaleidoskopa kulture uz kombinaciju umetničkih formi koje realizuje tim mladih umetnika, vođenih idejom zajedničkog kreiranja prostora i programa kulture. Oni su upravo kroz te različite umetnosti predstavili jedinstvenu sliku raznolikosti Novog Sada. Otvaranje su svojim nastupom uveličali i jedna od naših najznačajnijih pijanistkinja Nada Kolundžija, novosadska trupa „Telo kao instrument“ koja je svakako primer jačanja lokalne kulturne scene našeg grada, poznati multiinstrumentalista i pevač Slobodan Trkulja i umetnička igra svetala.

„Ovo je jedinstvena prilika da Novi Sad pokaže to svoje lice evropske prestonice kulture na jedan drugačiji način. Srpska Atina nije imala do sad ovakav jedan projekat. Ono što je značajno jeste da ćemo svi imati priliku da u sledećih 40 dana vidimo, doživimo i budemo inspirisani vizijom i umetnošću raznih stvaraoca. Čast mi je što sam imao priliku da budem deo Kaleidoskopa“, istakao je Trkulja.

Ana Vrbaški i Marko Dinjaški, koji koriste svoje telo kao instrument, slažu se sa Trkuljom kada kažu da je Novi Sad stvoren za ovakav projekat.

„Kaleidoskop slavi raznovrsnost novosadske kulturne scene. Koliko smo, ipak, u osnovi isti, ilustrovali smo večerašnjim nastupom.“

Kaleidoskop – novosadsko delo kulture zajedništva, kroz arhitekturu, književnost, izvođačku umetnost, primenjenu i vizuelnu umetnost kroz nesvakidašnje performanse, okupiće više od hiljadu stranih i domaćih umetnika na više od 80 lokacija. Direktor Fondacije Novi Sad 2021 Nemanja Milenković ističe da je ovaj projekat pokrenut da bi bio jedan od legata.

„Pored toga što želimo da tu najvišu amplitudu prikažemo 2021. godine, ovaj projekat sa još jačim, programskim i umetničkim zajedničkim nastupanjem sa svim organizacijama i umetnicima, treba zapravo da nastavi da živi i posle 2021. godine“, rekao je Milenković i naglasio da Kaleidoskop nije samo „odnos u kom ste vi publika ili kreator, nego ste vi i kreator i publika i akter“.

Do kraja septembra Kaleidoskop kulture ugostiće umetnike iz Rusije, Španije, Bugarske, Ukrajine, Japana, Rumunije, Slovačke, Moldavije, Italije, Belgije, Kanade, Francuske i mnoge druge i na taj način prikazati željenu sliku buduće Evropske prestonice kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari