Početak 58. Filmskih susreta u Nišu u znaku Mirjane Karanović, dobitnice nagrade „Pavle Vuisić“ 1Mirjana Karanović: Foto: (BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC)

U slavu glumačkih ostvarenja na Letnjoj pozornici u niškoj Tvrđavi počinju 58. Filmski susreti. Za osam glumačkih nagrada narednih šest dana takmičiće se glumci koji igraju u 14 domaćih ostvarenja. Na otvaranju će, po tradiciji, biti dodeljena nagrada „Pavle Vuisić“ koju dodeljuje Udruženje filmskih glumaca Srbije, a koja se smatra priznanjem za životno delo. Ovogodišnja dobitnica je glumica Mirjana Karanović.

Početak 58. izdanja Filmskih susreta će svakako obeležiti Mirjana Karanović, glumica podjednako značajna i za film i za pozorište. Da će joj karijera biti blistava bilo je jasno još davne 1980. godine kada je za svoju prvu ulogu i to u filmu Petrijin venac dobila Gran pri na festivalima u Puli i u Nišu, a pet godina kasnije istu nagradu i za ulogu Sene u filmu Otac na službenom putu, prensi RTS.

U oba filma tada kao mlada glumica igrala je sa Pavlom Vuisićem. Na pres konferenciji Mirjana Karanović je rekla da je nagrada koja nosi njegovo ime za nju vrhunac svega onoga što je uradila.

„Uradila sam sve što sam mogla. Dokazala sam da držim do kvaliteta. Da mi je jako važno ne samo šta igram, nego i kakva je priča i ko su ljudi sa kojima radim. A znate, to sa Pavlom Vuisićem, to je jedna posebna priča i sumnjam da bi on bio naročito zadovoljan i srećan što neka nagrada nosi njegovo ime. Ali baš zato, mislim da je sjajno da nosi njegovo ime, zato što on nikada nije želeo da bude slavan i poznat“, navela je Mirjana Karanović.

Posle svečanog otvaranja 58. Filmskih susreta biće prikazana tri filma: Trag divljači, zatim filmovi Ko živ, ko mrtav i Ovuda će proći put.

Pored brojnih domaćih premijera na filmskim susretima, svetsku premijeru imaće i film Što se bore misli moje Milorada Milinkovića.

Filmski susreti se završavaju u petak kada će biti dodeljene i zvanične nagrade. O nagradama, po tradiciji, odlučuje glumački žiri. Ove godine to su glumci Nada Blam, Branislav Lečić i glumica Vladica Milosavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari