Počinje 15. Filmski festival KRAF u Kragujevcu - Nasleđa: Smrt fašizmu, sloboda(n ulaz) narodu 1Foto: Promo - NVO "MilenijuM"

Petnaesti, jubilarni KRAF (Kragujevački festival antiratnog, angažovanog i akademskog filma), ove 2021. godine je posvećen nasleđu u smislu promocije kulture sećanja i obeležavanja značajnih datuma i simbola, vezanih za grad i državu.

Sama činjenica da je prvi autohtoni filmski festival Kragujevca doživeo u turbulentnom vremenu po kulturu – petnaesto izdanje i postao manifestacija od javnog značaja za grad Kragujevac, verifikujući sebe u filmsko nasleđe grada koji je od sedamdesetih godina prošlog veka inicirao formiranje originalne filmske manifestacije antiratnog karaktera u duhu „Kragujevačkog Oktobra”, predstavlja prvi jubilej ovogodišnjeg KRAF-a.

Ove godine, KRAF će se setiti i prvog „bunker-filma” snimanog u Kragujevcu, kampanje „Yugo – Amerika”, tridesetogodišnjice od prve muzičke antiratne manifestacije Koncerta za mir u Šumaricama i pola veka od najvećeg skupa u oblasti kulturne politike – oba održana u ovom gradu, ali i promovisati filmove i autore koji se bave antiratnim regionalnim temama, domaćim socijalnim, mlade akademske snage Srbije i revijalni pregled nezavisnog filma sveta.

Ovogodišnji, 15. KRAF održava se od ponedeljka, 25. do nedelje, 31. oktobra a festivalske filmske projekcije publika će moći da pogleda u Domu omladine, SKC-u i Klubu kulture UMMUS u foajeu Teatra.

Organizator KRAFA je NVO „MillenniuM”, Kragujevac u saradnji sa Domom omladine Kragujevac, SKC Kragujevac i kulturnim centrom Ummus Kragujevac, uz podršku Grada Kragujevca, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Američke ambasade u Srbiji. Ulaz je besplatan, uz obavezno pridržavanje svih aktuelnih protivepidemjskih mera. Smrt fašizmu, sloboda(n ulaz) narodu!, poručuju organizatori KRAF-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari