Počinje jubilarni Kustendorf 1

Jubilarni deseti Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf biće otvoren danas na Mećavniku na Mokroj Gori.

Festival će početi kratkim filmom o desetogodišnjici manifestacije, a Kustendorf će zvanično otvoriti filipinski reditelj Lav Dijaz, kome će tom prilikom biti uručena Nagrada za buduće filmove. On će pre toga održati radionicu za studente, nakon projekcije filma „Žena koja je otišla“, za koji je prošle godine dobio Zlatnog lava u Veneciji. Muzički program počeće od ponoći koncertom reditelja i osnivača festivala Emira Kusturice sa „No Smoking Orchestrom“, Adama Stinga i Novosadskog big benda.

Kustendorf će kao i prethodnih godina biti posvećen budućim filmskim stvaraocima i velikanima svetskog autorskog filma. Za nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje takmičiće se filmovi mladih režisera iz Bugarske, Bosne i Hercegovine, Danske, Izraela, Irana, Libana, Mađarske, Moldavije, Nepala, Portugala, Rusije, Singapura, Srbije, Ukrajine, Hongkonga, Crne Gore, Čilea, Švajcarske i sa Filipina. Na konkurs je pristiglo blizu 500 filmova, a za selekciju takmičarskog programa bili su zaduženi Maja Kusturica, Svetolik Mića Zajc i Marko Milosavljević. Međunarodni žiri čine književnica i scenaristkinja Glin Jan (predsednica), advokat i stručnjak za ekonomiju filma Kristijan Valsamidis i režiser Nikola Ležaić, dok će o nagradi „Vilko Filač“ za najbolju fotografiju odlučivati direktori fotografije Ištvan Borbaš i Mišel Amatje.

„Savremene tendencije“ prikazaće neke od najboljih filmova prošlogodišnje produkcije, koje će predstaviti njihovi autori – gosti festivala, na radionicama nakon projekcija. Pored „Žene koja je otišla“, na jubilarnom Kustendorfu biće prikazani i filmovi „U krevetu sa Viktorijom“ rediteljke Žustin Trie koji će predstaviti glumica Viržin Efira, „Cveće zla“ finskog reditelja Anti Jokinena, dobitnika nagrade za najbolju režiju na Šangajskom filmskom festivalu, „De Lan“, pobednik Šangajskog filmskog festivala, kineskog reditelja Đie Liua, kao i „Duša na struni“ koji je režirao Džang Jang. Srpsku premijeru imaće i Kusturičin novi film „Na mliječnom putu“.

Retrospektiva velikana biće posvećena Gordanu Mihiću, scenaristi čiji je opus obeležio i usmerio domaću kinematografiju, kao i glavnom gostu Lavu Dijazu. Program „Novi autori“ donosi dugometražna ostvarenja mladih autora koji su ranijih godina sa svojim kratkometražnim filmovima učestvovali u takmičarskom programu Kustendorfa, a sada se vraćaju sa priznanjima i nominacijama međunarodnih filmskih festivala.

Svake večeri, nakon projekcija i radionica, koncerti muzičkih grupa upotpuniće noćni život Kustendorfa. Nastupiće svetski proslavljena bluz-džez gitaristkinja Ana Popović, srpski rok bend Van Gog i argentinsko-kolumbijski ska pank sastav Če Sudaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari