Sretenjski orden, nagrade za životno delo, premijera Berlinskog pobednika: Počinje jubilarni Martovski festival 1Foto: Sekretarijat za informisanje

Ovogodišnje izdanje Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, Martovski festival, biće održano od 28. marta do 2. aprila, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare u Starom dvoru.

Sekretarka za kulturu Grada Beograda Nataša Mihailović Vacić je podsetila da je Martovski festival jedan od najstarijih festivala ove vrste u Evropi, te da je u pitanju jedna od 14 stalnih manifestacija iz oblasti kulture od značaja za Grad Beograd.

– U pitanju je jubilarno, 70. izdanje festivala. Grad Beograd i Sekretarijat za kulturu, Odbor manifestacije sa predsednikom Skupštine grada Nikolom Nikodijevićem na čelu, kao i organizator – Dom omladine Beograda, te umetnički direktor Dejan Dabić potrudili su se da ovo izdanje festivala kvalitetom i atraktivnošću nadmaši prethodna izdanja.

– Martovski festival je bio i ostao generator filmskog stvaralaštva i razvitka filmske publike na ovim prostorima. Zbog svega toga njegov značaj je nemerljiv. Ponosni smo na kvalitet domaćeg i međunarodnog takmičarskog programa, ali i na atraktivnost revijalnog programa festivala koji otvara pobednik ovogodišnjeg Berlinskog festivala, francuski dokumentarac reditelja Nikole Filibera. Pozivamo ljubitelje i filma i sugrađane, kao i goste Beograda, da od sutra posete festival koji otkriva sve bogatstvo filmskog jezika i buduća velika imena sedme umetnosti – rekla je Nataša Mihailović Vacić.

Vršilac dužnosti direktora Doma omladine Nenad Dragović je istakao da je ustanova na čijem je čelu izvršni producent Martovskog festivala.

– Sa zadovoljstvom mogu da obavestim javnost da je sve spremno za početak ovogodišnjeg festivala i obeležavanje jubileja. Ovoliko dugom tradicijom ne mogu da se pohvale ni mnogi festivali u svetu. Za 70 godina postojanja Martovski festival je ukazom predsednika Srbije odlikovan Sretenjskim ordenom trećeg stepena, za naročite zasluge u javnim i kulturnim delatnostima. To je priznanje svima koji su u prošlosti ili danas bili deo ovog festivala – rekao je Dragović.

Umetnički direktor Martovskog festivala Dejan Dabić je istakao da će ovogodišnji program biti realizovan na tri „punkta”, kada je reč o projekcijama.

– U pitanju su sala „Amerikana” i Velika sala Doma omladine, kao i sala Jugoslovenske kinoteke u Kosovskoj ulici, gde će biti prikazivani laureati Martovskog festivala. Ovogodišnje izdanje je u znaku tradicije, budući da nijedan filmski festival u Srbiji do sada nije proslavio 70 godina postojanja. Kada je u pitanju atraktivnost ponude, jasno je koliko je važno što festival otvara pobednik Berlinskog festivala „Na brodu Adaman” Francuza Nikole Filibera. To će biti i regionalna premijera ovog ostvarenja, a na otvaranju ćemo imati žurnale filmskih novosti koji će nas podsetiti na prva izdanja festivala u Beogradu, 60-ih godina prošlog veka – rekao je Dabić.

Otvaranje festivala zakazano je za sutra u 19 časova u Domu omladine Beograda.

Svečano otvaranje, dodela nagrada za životno delo i regionalna premijera Berlinskog pobednika

Martovski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma u Domu omladine Beograda, jedan od najstarijih filmskih festivala u Evropi i svetu ove godine trajaće šest dana i biće u znaku velikog jubileja, obeležavanja 70 godina od osnivanja, kakvog do sada nije imao nijedan filmski festival u Srbiji i nekadašnjoj Jugoslaviji.

Festival će svečano biti otvoren u utorak, u Velikoj sali Doma omladine Beograda u 19 časova i tom prilikom, biće uručene nagrade za životno delo, koje su prema odluci Odbora Martovskog festivala ravnopravno dodeljene dvojici autora koji imaju velike zasluge za domaću kinematografiju, a to su Mihajlo P. Ilić Ilke, filmski reditelj, montažer, producent i teoretičar filma i Božidar Kalezić, dokumentarista i nekadašnji urednik dokumentarnog programa Radio-televizije Srbije.

 

Sretenjski orden, nagrade za životno delo, premijera Berlinskog pobednika: Počinje jubilarni Martovski festival 2
Foto: Promo

Na svečanom otvaranju biće održana ekskluzivna, regionalna premijera dugometražnog dokumentarnog filma „Na brodu Adaman“ (Sur l’Adamant / 2022, 109’ / Francuska, Japan ) francuskog reditelja Nikole Filibera, koji je nedavno osvojio Zlatnog medveda za najbolji film na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu. Film govori o jedinstvenoj dnevnoj bolnici, plovećem objektu „Adaman“. Brod je smešten na Seni u srcu Pariza, prima odrasle osobe koje pate od mentalnih poremećaja, pruža im negu i pomaže im da se orijentišu u vremenu i prostoru, da se oporave ili održe vedar duh. Tim na čelu ustanove spada u one koji pokušavaju da se maksimalno odupru propadanju i dehumanizaciji psihijatrije. Film nas poziva da se ukrcamo na brod i upoznamo pacijente i negovatelje koji ga svakodnevno održavaju u životu.

Sretenjski orden, nagrade za životno delo, premijera Berlinskog pobednika: Počinje jubilarni Martovski festival 3
Foto: Promo/Na brodu Adaman

Za otvaranje jubilarnog Martovskog festivala pripremili smo i žurnale Filmskih novosti sa početka šezdesetih, koji svedoče o prvih nekoliko izdanja manifestacije održanih u Beogradu, kada je festival iz Pule prešao u beogradski Dom sindikata. Tu su i žurnali iz sedamdesetih godina, vremena pune zrelosti festivala. U žurnalima ćemo videti, pored ostalog, pionira našeg filma Miltona Manakija, kao i jedinog Oskara za jugoslovenski film, koji je bio izložen tokom trajanja Martovskog festivala, a koji je dodeljen kratkom animiranom filmu „Surogat“. U žurnalima su ostali zabeleženi značajni autori koji su bili deo Martovskog, poput Dušana Vukotića, Milenka Štrpca, Saše Petrovića, Dušana Makavejeva… Ovogodišnji festival je prilika da se podsetimo šta je Martovski značio za našu kulturnu scenu, a ovi žurnali koje smo dobili ljubaznošću Filmskih novosti, najbolje svedoče o tom herojskom vremenu jugoslovenskog dokumentarnog filma i kratkog metra.

Takmičarski program:

Takmičarski program prvog dana 70. Martovskog festivala održaće se u nekoliko termina, u Velikoj sali DOB i sali Amerikana.

U Velikoj sali DOB od 15 časova na programu su sledeći filmovi u takmičarskim selekcijama: Drugi avgust (selekcija: dokumentarni film do 50 min.) / r. Nađa Petrović (11′), Srbija, 2023. / Svetska premijera; Abortus (selekcija: eksperimentalni film) / Luka Maajka Majkić (10′), Srbija, 2021. / Regionalna premijera; Nisam stigao da je volim / Nisam je stigao voljeti / I didn’t make it to love her / (selekcija: međunarodni kratkometražni igrani film) / r. Anna Fernandez De Paco (17′), Šanija, BiH, UK, 2022. / Srpska premijera; Iza vidljivog (selekcija: animirani film) / r. Dana Vukajlović (10’15“), Srbija, 2023. / Svetska premijera; Polica (selekcija: kratkometražni igrani film) / r. Matija Lukač (20′), Srbija, 2022; Spomenik (selekcija: dokumtarni film do 50 minuta) / r. Milena Petrović (27’43“) / Svetska festivalska premijera; Filmski dnevnici (selekcija: eksperimentalni film) / r. Milica Jovčić (19’47“) / Srpska premijera.

U Velikoj sali DOB od 17 časova na programu su sledeći filmovi u takmičarskim selekcijama: Maša, Mimi i Jana kod deke i bake (selekcija: dokumentarni film do 50 minuta) / r. Milena Bisenić (6’41“), Srbija, 2022; Agape (selekcija: dokumentarni film do 50 minuta) / r. Jovana Pejović (5’31“), Srbija, 2022. / Svetska premijera; Pamti (selekcija: kratkometražni igrani film) / r. Olja Pokrajac (23′), Srbija, 2022; Zoki, Boža, Duh  (selekcija: dokumentarni film preko 50 minuta) / r. Gregor Zupanc (55’55“), Srbija, 2022. / Svetska festivalska premijera.

U Velikoj sali DOB od 21 i 30 časova na programu je film Kristina (takmičarska selekcija: dokumentarni film preko 50 minuta) / r. Nikola Spasić (87′) / Srbija, 2022.

U sali Amerikana od 17 časova na programu je film Okovan u slobodi – Miroslav Antić (takmičarska selekcija: dokumentarni film preko 50 minuta) / r. Aleksandar Karišik (94’31“) / Srbija, 2022. / Svetska festivalska premijera.

U sali Amerikana od 19 časova na programu je film Muzej revolucije (takmičarska selekcija: dokumentarni film preko 50 minuta) / r. Srđan Keča (91′) / Srbija, 2021.

U sali Amerikana od 19 časova na programu su sledeći filmovi u takmičarskim selekcijama: Sitni Detalji (selekcija: eksperimentalni film), / r. Miljana Niković, (6’06“), / Srbija, 2022; Čekaj me ovde (selekcija: kratkometražni igrani film), / r. Aleksa Borković (13’04“), Srbija, 2022; Beogradski pupoljak (selekcija: dokumentarni film do 50 minuta) / r. Danilo Stanimirović (20′) / Srbija, 2023. / Svetska festivalska premijera; Bez (selekcija: dokumentarni film preko 50 minuta), / r. Luka Papić (63′) / Srbija, 2022.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari